Galette z jabłkiem i śliwkami czyli Słodki Czwartek odc.27

Wiem, wiem... miałam napisać przepis na paluszki rybne... strasznie długi i zawiły... a dopiero wróciłam do domu z podróży do stolicy naszej kochanej. Teraz ciasto, potem rybka. Oki???
Galette to już tylko wspomnienie wypieku wtorkowego. Zjadłam go sama z psiapsiółkami. 
Lekkie ciasto, delikatne choć dość rustykalne. Proste w przygotowaniu i pyszne! 
przepis z Kuchni Agaty :)


Galette z jabłkiem i śliwkami

1 i 1/2 szklanki + 3 łyżki mąki pszennej
80 g masła
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki zimnej wody
1/4 + 1/3 szklanki cukru
3 łyżki mielonych migdałów
1 jabłko, 10 śliwek

Ziemne masło kroimy na małą kostkę, szybko zagniatamy z mąką, solą i zimną wodą ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 15 minut do lodówki lub zamrażalnika.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na środek wysypujemy mieszankę 1/4 cukru, mielonych migdałów oraz 3 łyżek mąki. Na niej układamy pokrojone jabłka i połówki śliwek. Zawijamy brzegi ciasta do środka, tworząc zgrabny okrąg. Wierzch posypujemy cukrem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 0C, na ok. 45 minut, aż ciasto się zarumieni.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty