Makaron z mascarpone i podgrzybkami oraz kilka Mięsnych Newsów

Nie miałam pomysłu na rybę więc przygotowałam szybką pastę. Przepis pochodzi z "Nigellissimy" i poddałam go małemu tuningowi. Danie robi się w 15 minut, jest smaczne, sycące choć niezbyt urodziwe, najlepsze prosto z rondla!


Makaron z mascarpone i podgrzybkami

15 g suszonych podgrzybków
120 g wrzątku
125 g mascarpone
spora szczypta gałki muszkatołowej
pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
250 g makaronu jajecznego
łyżka masła
mały ząbek czosnku, posiekany
4 łyżki startego parmezanu (u mnie polski Bursztyn)

Grzyby wkładamy do rondelka i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 10 minut.
Do miseczki wkładamy ser, gałkę i pieprz. Wlewamy do nich wodę z moczenia grzybów i całość mieszamy widelcem. Odciśnięte grzyby siekamy razem z natką.
Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
W czasie gdy makaron się gotuje w rondlu rozpuszczamy masło, wrzucamy czosnek i smażymy 30 sekund. Dodajemy grzyby z natką, smażymy 2 minuty. Dokładamy mieszankę serową i mieszając zagotowujemy. Wyłączamy palnik.
Odcedzamy makaron zostawiając szklankę wody z gotowania. Makaron wkładamy  do serowego sosu i całość mieszamy, dolewamy odłożoną wodę jeśli chcemy mieć bardziej aksamitny sos.
Dodajemy parmezan i mieszamy. Podajemy posypane serem i natką.


A takie niespodzianki czekały dzisiaj na mnie w paczce od Pana Paczkonosza :)
w ramach kampanii Sprawdzony Drób otrzymałam deskę do krojenia, materiały na pen drivie i w formie książeczki oraz super czarny fartuch. Podzielę się z Wami rewelacjami na temat chowu drobiu oraz jego jakości jak tylko przestudiuje wszystko. Zapowiada się ciekawie...

A jako prawdziwy mięsożerca zapisałam się do Klubu Miłośników Wołowiny QMP, niedawno otrzymałam kartę klubową oraz kartę do Makro, gdzie dobrego woła można zanabyć :)

Komentarze

  1. Takie proste i szybkie dania bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podobne do mojego ostatniego obiadu.
    Tylko u Ciebie mało grzybów i wina brak...
    Smakowało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie grzybów mogło by być więcej :) a co do wina, pewnie by pasowało ale nie miałam akurat pod ręką :( mi i tak smakowało :) było kremowo i serowo :)

      Usuń
  3. Takie dania to ja lubie! Nie dosc, ze szybkie w przygotowaniu to i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również takie lubię :) tym razem i Małżon był zachwycony bo wreszcie makaron z mikrofalówki mu smakował, obiady jada niestety w pracy :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty