Pate z Łososia czyli spóźnione Środowe Rybki odc.26

Oto i spóźnione Środowe Rybki!!! to takie smakowite smarowidło prosto z wrześniowej KUCHNI.
Proste w przygotowaniu i bardzo ale to bardzo pyszne!!! 
A skąd u mnie znowu opóźnienie? otóż rzeczywistość jest taka a nie inna i latam 2 razy dziennie w te i z powrotem ok 1,5 km z Córcia do szkoły. Sił brak, czasu brak a dzieci absorbują bardziej niż kiedykolwiek.
Na szczęście Syncio czasem nie śpi w drodze powrotnej a dopiero po powrocie do domu i mam dla siebie (lub tzw. garów) dwie godzinki :)


300 g łososia, umytego, ze skórą, bez ości
bulwa kopru włoskiego
skórka otarta z jednej cytryny
2 gałązki tymianku
50 g masła
sól, pieprz i 1/2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego uprażonych na patelni
bagietka

Łososia wraz z posiekanym koprem układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy  25 minut w 180 st.C
Z upieczonej ryby zdejmujemy skórę. Dzielimy łososia na kawałki i razem z koprem, masłem i tymiankiem blendujemy. Solimy i pieprzymy. Dodajemy nasiona kopru i całość mieszamy. Chłodzimy ok 2 h przed podaniem. Podajemy z grzankami z bagietki (np. tej z postu jaki ukaże się u mnie jutro).

Komentarze

  1. Bulwy kopru włoskiego nie przemawiają do mnie, oj nie...
    Ale ten łosoś! Już słyszę jak mnie woła;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja polubiłam koper włoski właśnie dzięki połączeniu z ryba :)

      Usuń
  2. A do mnie wręcz przeciwnie, koper włoski przemawia. Uwielbiam ten anyżowy posmak. A łososie, jak to ryby, głosu nie mają :))))

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny pomysł, bardzo lubięð łososiowe pasty:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiewióro, od tego latania do szkoły jeszcze bardziej schudniesz :-)!
    A do główki by mi nie przyszło co by pastę zrobić z pieczonego łososia i ta bulwa kopru... :-) Mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a skąd wnioskujesz ze jestem chuda??? prawdę mówiąc ostatnio trochę przytyłam, tak ze 2 kg :) a pastę polecam!!!

      Usuń
  5. Łososiowe pasty pochłaniam w każdej ilości! i tę muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty