Pomaranczowa Zupa z Soczewica i Morelami czyli Zupowy Wtorek odc.37

Najnowszy styczniowy KUKBUK, znaleziony niedawno pod poduszką (tak, znowu spałam na czymś kulinarnym!!!), zadziwił mnie.  
Obiecywałam sobie, że więcej go nie kupię ale dwa ostatnie numery sprawiły, że tymczasowo zmieniam zdanie!
Wiele przepisów przypadło mi do gustu, podobnie jak wywiad z Markiem Kondratem czy opowieść zdjęciowa o tym co "Za oknem", a rozdział "Do pierwszej plamy" najpierw rozbawił a potem pochłonął mnogością smakołyków, zapachów i faktur prezentowanych. 

Wśród nich była TA zupa i jeszcze coś co przygotowałam ale o tym będzie w Słodki Czwartek...

Dzisiejszy obiad to bardzo aromatyczna i energetyczna, idealnie zimowa wariacja smakowa :) Intensywnie kuminowa, morelowo słodka, cebulowo sycąca i pomidorowo kwaskowa.


Pomarańczowa Zupa z Soczewica i Morelami

1 szkl. opłukanej czerwonej/pomarańczowej soczewicy (w oryg. 1,5 szkl.)
1/2 szkl. suszonych moreli, pokrojonych w paseczki
1 cebula, posiekana
kilka łyżek oliwy
2 zabki czosnku, starte
szczypta soli
łyżeczka kurkumy
1 łyżka mielonego kuminu (dla mnie ciut za dużo)
1l. bulionu warzywnego
4 pomidory świeże lub z puszki, posiekane
2 łyżki soku z cytryny
plaster imbiru, obrany i posiekany
do dekoracji chili w plasterkach, ja pominęłam

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę z czosnkiem, kuminem, solą i kurkumą. Zajęło mi to ok 4 minut. Dodajemy soczewicę, morele i bulion i gotujemy ok 20 minut. Dokładamy pomidory, imbir i sok z cytryny, mieszamy i gotujemy dalsze 10 minut. Ew. podlewamy wodą lub bulionem jesli zupa byłaby zbyt gęsta.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty