Szwedzkie ciasto z mąki owsianej, z jabłkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.33

Zapotrzebowanie na przepisy bezglutenowe trwa i nie jest jak widać tylko kwestia mojej rodziny. Modę, styl życia, bez glutenu właśnie obserwuję również w kulinarnych magazynach i na blogach.
Styczniowa KUCHNIA pokazała kilka przepisów na słodkości z mąk innych niż pszenna. Zaintrygowały mnie szczególnie dwa a jeden wykorzystałam po sobotnich zakupach gdzie udało mi się nabyć mąkę owsianą.
Ciasto jest ciekawe w smaku i dość słodkie mimo zmniejszenia ilości cukru w stosunku do przepisu oryginalnego. Ma ładny kolor i zostawia przepyszne okruszki do wyjadania łyżeczką :) u mnie zamiast zwykłego cukru trzcinowy, zamiast gruszek z syropu świeże jabłka, i ekstrakt waniliowy zamiast olejku migdałowego. Skusicie się???



Szwedzkie ciasto z mąki owsianej z jabłkami

200 g mąki owsianej (podprażonej na suchej patelni do momentu aż zacznie pachnieć orzechowo)
3 jajka
200 g cukru trzcinowego (w oryginale 240 g)
200 g masła (u mnie margaryny bezmlecznej)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli ekstraktu waniliowego
2 jabłka, bez skórki i pestek, pokrojone w plasterki

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po kawałeczku masła i dalej miksujemy. Wsypujemy po trosze mąkę z proszkiem do pieczenia, wlewamy łyżkę wody, ekstrakt.
Ciastem napełniamy natłuszczona lub wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Pieczemy ok 50 minut w 175 st.C, by się ładnie zrumieniło a wbity patyczek był suchy.


Komentarze

  1. U mnie też było jabłkowo w ten łikend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po prostu nie ma jak nasze pyszne polskie jabłka o tej porze roku!

      Usuń
  2. zrobiłam, wyszło cudowne - idealnie słodkie i kruche. zamieniłam jabłka na bardzo dojrzałą gruszkę , dodałam połowę cukru i 3 duże łyżki melasy trzcinowej, połowę porcji masła a resztę olej rzepakowy. Pycha :) jedyne co mnie niepokoiło to że bardzo długo nie chciało się upiec i już spisałam je na straty a tu proszę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) bardzo cieszę się, ze upiekło się jak nalezy i smakowało :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty