Dyniowa chalka z korzenna kruszonka czyli Slodki Czwartek odc.59

Wtedy gdy niewiele pisałam na blogu powstało w mojej głowie kilka fajnych przepisów. Nie publikowałam ich by nie zapeszyć, niestety, nie zdobyły żadnej nagrody więc będę Was nimi raczyć :)
Dzisiaj zapraszam na chałki. Upiekłam je ok 2 tygodni temu. Niebywale wilgotne, złote w środku, lekko słodkie, idealne by rozpocząć sezon dyniowy. Pyszne!



Dyniowa chałka z korzenna kruszonka

ciasto:
600 g mąki pszennej typ 650 czyli bułeczkowej
150 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
40 g cukru, najlepiej trzcinowego
duże jajko w temperaturze pokojowej, rozbełtane
50 g miękkiego masła
2 czubate łyżki serka śmietankowego
110 g pure dyniowego
kruszonka:
po 25 g masła, cukru, mąki pszennej
po sporej szczypcie gałki muszkatołowej i cynamonu

jajko rozbełtane z łyżka wody do posmarowania

Mąkę przesiewamy do miski. Z mleka, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy na 5 minut. Serek, masło i pure z dyni mieszamy ze sobą na gładka masę. Składniki kruszonki łączymy w miseczce i zagniatamy palcami na okruszki.
Do miski z mąką dodajemy zaczyn, jajko oraz masę dyniowo-serową. Mieszamy mikserem z hakiem lub zagniatamy dłońmi.
Gdy ciasto będzie gładkie i sprężyste robimy z niego kulę, wkładamy do miski i nakryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy po ok. godzinie ciasto podwoi objętość dzielimy je na 4 części.
Z każdej części formujemy gruby wałek, nacinamy 3-4 razy by powstały pasma do utworzenia warkocza chałki. Chałki zaplatamy wg własnych upodobań.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na ok 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st.C.
Po tym czasie chałki smarujemy jajkiem i obficie posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok 15-20 minut bo się pięknie ze złociły.
Studzimy na kratce kuchennej.
Pure z dyni nadaje im piękny, jesienny, złoty kolor i razem z serkiem sprawia, że dłużej pozostają świeże i wilgotne.


Komentarze

  1. Piękna Ci wyszła chałeczka. I z kruszonką... No nie pozostaje mi nic innego, jak lecieć po dynię i serek (a co to jest serek śmietankowy? taki gładki, jak np. bieluch czy filadelfia?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa :) serek śmietankowy to właśnie bieluch, almette czy ostrowia :)

      Usuń
  2. Prześliczne!
    Chyba rzeczywiście trzeba powoli zaczynać sezon dyniowy;)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie sezon dyniowy otwarty:) Ta chalka wygląda pięknie ciekawa jestem smaku.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty