Krem z Marchwi, z Mlekiem Migdalowym i Feta czyli Zupowy Wtorek odc.52 (bardzo spozniony)

Gęsta, kremowa, sycąca, bardzo smaczna i tak naprawdę uniwersalna. 
Podpatrzona na blogu everydaycooking.
Dzieciom smakowała i mi również. 
Ma piękny kolor, obłędny smak i zapach.



Krem z Marchwi z Mlekiem Migdałowym i Feta

1 łyżka oliwy
1 mała drobno posiekana cebula
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, mielonego kardamonu, łyżeczki mielonego imbiru
5 dużych marchewek, obranych i pokrojonych w plasterki
250 ml przecieru pomidorowego pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki
300 ml bulionu warzywnego
400 ml mleka roślinnego, u mnie migdałowego
sól
pieprz

ser feta, pokruszony
uprażone płatki migdałowe

W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy 5 minut co jakiś czas mieszając.
Do cebuli dodajemy przyprawy, smażymy 1 minutę by uwolniły aromat. Dorzucamy marchewki i smażymy jeszcze ok. 5 minut.
Do garnka wlewamy przecier i bulion (powinny przykryć marchewkę). Zagotowujemy i przykrawamy, na małym ogniu gotujemy 30 minut by marchewka zmiękła. Zupę miksujemy na krem dolewając mleko migdałowe.
Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pokruszoną feta i migdałami.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty