Kruche ciastka orzechowe, bez cukru czyli Slodki Czwartek odc.66

Córcia znowu zaniemogła, tym razem chyba ma zapalenie jamy ustnej ale dopiero jutro idziemy do lekarza. Siedzimy i kombinujemy, z rolek od papieru i kolorowych kartek powstały ulice i drzewa, z plastikowych kubeczków i pudełek po lekach domki, a po tym wszystkim przechadzały się koniki. Były tez bajki do słuchania i oglądania, królowała "Akademia Pana Kleksa". Na deser upiekłyśmy ciasteczka. bardzo chrupiące, mocno orzechowe i tylko trochę słodkie. Pyszne i  idealne do stemplowania!!!
Przepis podpatrzony w Stu Kolorach Kuchni.



Kruche ciastka orzechowe bez cukru

240 g orzechów laskowych
1 jajko
ok 7 łyżek dowolnej mąki
4 łyżki miodu
1 łyżeczka masła lub oleju


Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.  
Orzechy wsypujemy na blachę i pieczemy przez około 5 minut. Blachę wyjmujemy, orzechy studzimy i pocieramy nimi by pozbyć się skórek. 
Orzechy mielimy blenderem.  Dodajemy jajko, olej i miód.  Ponownie mielimy by składniki się połączyły. Dodajemy mąkę, mieszamy łyżką lub ręką.  Masę zawijamy w folię i wstawiamy pół godziny do lodówki.   
Ciasto wyjmujemy. Na oprószonym maka blacie wałkujemy na grubość ok 5 mm.  

Wycinamy ciasteczka.  Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.  Pieczemy ok 15 minut, by się ze złociły.



Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty