Surowka Super Slaw

Oprócz ZABAWY mam dla Was dzisiaj pyszną i nietypową surówkę. 
Przepis znalazłam na nią w Kwestii Smaku i zrobiłam wczoraj by ugościć teściową.
Smakowała nam obu.


Surówka Super Slaw

1/4 małej główki białej kapusty
1 marchewka
1 jabłko
kiść czerwonych małych bezpestkowych winogron, u mnie zielonych
1/3 szkl. suszonej żurawiny
1/2 szkl. orzechów włoskich
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki octu ryżowego (u mnie winny czerwony)
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy EV
sól, pieprz

Składniki siekamy na desce lub za pomocą melaksera czy szatkownicy.
Kapustę myjemy i osuszamy a następnie cieniutko szatkujemy.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kapusty.
Jabłko obieramy i ścieramy razem z marchewką, dodajemy przekrojone winogrona i mieszamy.
Orzechy włoskie siekamy i lekko rumienimy na patelni.
Żurawinę wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem do przykrycia i odstawiamy na 5-10 minut a następnie odcedzamy.
Orzechy i żurawinę dodajemy do surówki.
Sok z cytryny łączymy z octem, miodem i oliwą. Sosem polewamy surówkę, doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem i podajemy.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty