Jagodzianki, orkiszowe, zawijane, z bialą czekoladą czyli Niedzielne Śniadanie odc.86

Nic dodać, nic ująć. LATO! Przyszedł czas poziomek i jagód a z nim pora na JAGODZIANKI!!!
Tym razem w formie ślimaczków. Trochę zdrowsze, orkiszowe i pełnoziarniste. Skusicie się???

A na deser film... W sobotę byliśmy w kinie na "BFG". Ciekawy film choć nie za bardzo dla małych dzieci, trochę straszny, chwilami irytujący, dzieciaki były zachwycone :)


Jagodzianki, orkiszowe, zawijane, z białą czekolada
ciasto:
10 g świeżych drożdży
220 ml ciepłego mleka
2 jajka, lekko rozbełtane
60 g cukru trzcinowego
150 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
370 g mąki orkiszowej jasnej
60 g masła, rozpuszczonego
nadzienie:
250 g jagód
40 g cukru trzcinowego
łyżka maki ziemniaczanej
polewa:
tabliczka białej czekolady
łyżka śmietanki kremówki
łyżeczka soku z cytryny

Do dużej miski wkładamy drożdże, zalewamy mlekiem i mieszamy z 10 g cukru.
Odstawiamy by drożdże ruszyły.
Do miski wlewamy jajka, wsypujemy cukier i mąki. Zagniatamy ciasto. Gdy składniki są prawie połączone wlewamy masło i zagniatamy na gładkie, zwarte ciasto.
Ciasto odstawiamy na noc do lodówki lub na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto ocieplamy ok 1 godziny jeśli było w lodówce. Zagniatamy krótko i rozwałkowujemy na omączonym blacie na prostokąt.
Składniki nadzienia mieszamy i wysypujemy na ciasto.
Ciasto zawijamy w roladę i bardzo ostrym nożem tniemy na ok 15 plastrów.
Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wzorem ślimaka do góry.
Bułeczki zostawiamy na 30 minut by podrosły i włączamy piec na 180 st.C. Kiedy bułeczki podrosną wkładamy je do pieca na ok 12-15 minut.
W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę ze śmietanką i sokiem z cytryny.
Upieczone bułeczki pozostawiamy na blaszce by lekko przestygły, polewamy je czekoladową polewą i zjadamy z apetytem :)



Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(