Fritatta z chorizo i halloumi

Idea frittaty polega na wykorzystaniu ziemniaków i jaj. Jest więc to danie bardzo ekonomiczne, awaryjne chciałoby się rzec. Przepis na tę potrawę znalazłam w "Ekonomii gastronomii", bez modyfikacji się nie obeszło ale czy nie na tym polega kreatywne gotowanie?
Polecam na szybki obiad lub ciepłą kolację.


Fritatta z chorizo i halloumi


kawałek ok 15 cm chorizo
1 łyżka oliwy
8 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków
8 jajek
2 łyżeczki papryki mielonej
2 łyżki śmietany
kilka plasterków sera halloumi
natka pietruszki
korniszony lub ogórki kiszone

Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C.
Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojone w pól plasterki chorizo.
Zdejmujemy z patelni.
Dolewamy łyżkę oliwy i smażymy na rumiano pokrojone w kostkę ziemniaki.
Do naczynia w którym będziemy zapiekać (ja robiłam to w patelni wyłożonej papierem do pieczenia) wrzucamy ziemniaki i kiełbasę.
Jajka lekko roztrzepujemy, mieszamy je ze śmietanką i papryką. Mieszanina zalewamy ziemniaki z chorizo. Na wierzchu układamy plasterki sera i ogórka.
Wszystko pieczemy ok 15 minut. Ja przed podaniem posypałam frittatę natka pietruszki.



Komentarze

  1. Musiała być pyszna :) właśnie mi uświadomiłaś, że u nas dawno nie gościła fritatta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. była, oj była :) to naprawdę super połączenie smaków!

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji