Ucierane ciasto z agrestem i marcepanem czyli Słodki Czwartek odc.108

Jako dziecko nie biegałam szczęśliwa wśród krzaków porzeczek i agrestu w ogródku babci. Niestety moje babcie mieszkały w blokach tak jak i ja. Z agrestem miałam mało do czynienia, sama nie wiem  czy go lubię i pewnie dlatego nigdy nie piekłam z nim ciasta. Nadeszła jednak wiekopomna chwila! W ubiegłą sobotę pokusiłam się o placek z agrestem i marcepanem. Przepis podpatrzyłam w KUCHNI i nie mogłam się mu oprzeć. A Wy lubicie agrest???


Ucierane ciasto z agrestem i marcepanem

4 jajka
200 g cukru
100 g masła
300 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
180 g śmietany
ok 200 g agrestu
100 g marcepanu, pokrojonego w kostkę


Wszystkie składniki po kolei miksujemy w misce. Połowę agrestu i marcepanu dodajemy do ciasta i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu układamy pozostały marcepan i agrest.
Pieczemy ok 50 minut w 170 st.C.
Studzimy w blaszce, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.




Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa i polecam!

      Usuń
  2. Ale kusisz, z agrestem chyba jeszcze nigdy nie jadłam. A mam ochote na takie domowe ucierane lub kruche z owocami. Wyobraź sobie wczoraj zrobiłam torta na ur męża w 2,5 h(wliczajac szybki bieg do sklepu po zakupy) i jestem z siebie mega dumna.To mi uświadomiło,ze jak sie zmobilizuje to wszystko mozna zrobic.Aha, w miedzyczasie obiad ugotowalam:)Pozdrawiam
    http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-czekoladowy-z-nutella-i-truskawkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wow! gratuluje tortu :) to prawda dobra organizacja to podstawa! miłego popołudnia :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(