Pszenno-orkiszowe bułki i pomidorowy hummus czyli Niedzielne Śniadanie odc.87

Pieczywo wypiekam niemalże codziennie. Ostatnimi były to chleby, wczoraj miałam jednak ochotę upiec bułeczki. Proste, typu graham, ze słonecznikiem i niezbyt trudne w przygotowaniu. Zależało mi na tym by ciasto fajnie się formowało.
Udało się i otrzymałam 8 cudnie puszystych, delikatnych, rumianych bułeczek pszenno-orkiszowych :)
Podałam je na śniadanie w towarzystwie hummusu. Tym razem w wersji z pomidorami suszonymi. Przepis na podstawowy hummus znajdziecie TU, wystarczy dorzucić 4 suszone pomidorki z zalewy, zmiksować i będzie miał jeszcze wspanialszy smak i kolor!


Pszenno-orkiszowe bułki i pomidorowy hummus

250 g maki pszennej typ 650
120 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
100 ml mleka (może być roślinne)
120 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
po 1 łyżeczce soli i cukru
łyżka masła
rozbełtane jajko do posmarowania
dowolne nasiona do posypania


W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem. Odstawiamy na 5 minut by ruszyły. Dodajemy mleko i masło a następnie dosypujemy mąkę i sól. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. godzinę. Powinno wyraźnie zwiększyć swoja objętość.
Dłonie smarujemy olejem i formujemy z ciasta okrągłych 8 bułeczek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W czasie gdy rosną nagrzewamy piec do 230 st.C.
Bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy dowolnymi nasionami. Przed posmarowaniem można je naciąć ostrym nożem.
Pieczemy je 5 minut w 230 st.C a potem dopiekamy kolejne 5 w 200 st.C.
Studzimy na kratce.



Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji