Ryba w sosie curry czyli bardzo spóźnione Środowe Rybki 65

Uwielbiam gotować to wiadomo nie od dzisiaj. 
Największą frajdę sprawia mi przygotowywanie dań szybkich ale pełnych smaku. 
Tak było i tym razem. 
Przepis pochodzi z najnowszego KUKBUKa, zmodyfikowałam go jednak odrobinę. 
Łatwy w przygotowaniu i BARDZO smaczny!
Nawet wybredny Małżon, który rybę jada tylko w panierce, zjadł z apetytem.


Ryba w sosie curry

2 łyżki oleju
2 cebule
kawałek imbiru
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
po 1 łyżeczce słodkiej papryki, mielonego kuminu, kolendry, garam masali, soli
600 g filetu z dorsza
puszka krojonych pomidorów
szczypta płatków chili

do podania:
listki kolendry
zielona papryczka chili jeśli ktoś lubi

W sporej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, 2 minuty, dorzucamy posiekany imbir i przeciśnięty czosnek, kurkumę, paprykę, kumin, kolendrę i garam masalę.
Smażymy ok 2 minut, wkładamy rybę pokrojona na 2 cm kawałki, delikatnie mieszamy.
Smazymy minutę, zalewamy pomidorami, wsypujemy sól.
Przylrywamy i dusimy pod przykryciem ok 8 minut. W tym czasie gotujemy ryż.
Podajemy z ryżem, posypane natka kolendry i udekorowane papryczkę chili.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty