Placuszki ryżowe z porzeczkami, bezglutenowe, bezmleczne

W lipcowej KUCHNI znajdziecie naleśnikowy dział. Ja w nim podpatrzyłam przepis na bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej. Zainspirowały mnie do zrobienia placuszków. 
Placuszki, które usmażyłam są ciekawe w smaku, lekkie, warto podać je ze smakowitymi dodatkami. U mnie był to serek waniliowy, ciasteczkowe okruszki i owoce.


Placuszki ryżowe z porzeczkami, bezglutenowe, bezmleczne

150 g mąki ryżowej
220 ml soku jabłkowego
łyżeczka cukru
2 jajka
2 łyżeczki oleju kokosowego
dwie garści czerwonych porzeczek
olej kokosowy do smażenia (lub inny tłuszcz)

do podania:
kuleczki czerwonej porzeczki
pokruszone ciasteczka, np. takie


Do miski wsypujemy mąkę. Łączymy z sokiem, cukrem, jajkami i olejem. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Dodajemy porzeczki i mieszamy ponownie.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Nakładamy po łyżce ciasta.
Smażymy na niezbyt dużym ogniu, do zrumienienia, z obu stron.
Podajemy posmarowane serkiem, posypane okruszkami z ciastek i świeżymi porzeczkami, ewentualnie po prostu posypujemy cukrem pudrem :)


Komentarze

  1. Jakos ostatnio nie kręcą mnie placuszki i naleśniki. Nie wiem co się stało ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u Was teraz wszystko inne :o) wróci chęć na placuszki, zobaczysz!

      Usuń
  2. Cudne zdjęcia! Boskie te placuszki!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty