Placuszki ryżowe z porzeczkami, bezglutenowe, bezmleczne
W lipcowej KUCHNI znajdziecie naleśnikowy dział. Ja w nim podpatrzyłam przepis na bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej. Zainspirowały mnie do zrobienia placuszków.
Placuszki, które usmażyłam są ciekawe w smaku, lekkie, warto podać je ze smakowitymi dodatkami. U mnie był to serek waniliowy, ciasteczkowe okruszki i owoce.
Placuszki ryżowe z porzeczkami, bezglutenowe, bezmleczne
150 g mąki ryżowej
220 ml soku jabłkowego
łyżeczka cukru
2 jajka
2 łyżeczki oleju kokosowego
dwie garści czerwonych porzeczek
olej kokosowy do smażenia (lub inny tłuszcz)
do podania:
kuleczki czerwonej porzeczki
pokruszone ciasteczka, np. takie
Do miski wsypujemy mąkę. Łączymy z sokiem, cukrem, jajkami i olejem. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Dodajemy porzeczki i mieszamy ponownie.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Nakładamy po łyżce ciasta.
Smażymy na niezbyt dużym ogniu, do zrumienienia, z obu stron.
Podajemy posmarowane serkiem, posypane okruszkami z ciastek i świeżymi porzeczkami, ewentualnie po prostu posypujemy cukrem pudrem :)
pychotka :)
OdpowiedzUsuńoj tak! polecam :)
UsuńJakos ostatnio nie kręcą mnie placuszki i naleśniki. Nie wiem co się stało ....
OdpowiedzUsuńu Was teraz wszystko inne :o) wróci chęć na placuszki, zobaczysz!
UsuńCudne zdjęcia! Boskie te placuszki!
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa! robię co mogę :P
Usuń