Tarta z migdałowym nadzieniem i jabłkami czyli Słodki Czwartek odc.109

Małżon uwielbia szarlotkę. jedna jedyną wg przepisu swojej mamy. Ja uwielbiam piec ale niekoniecznie szarlotki. Co zrobić by choć odrobinę zadowolić męża a wypróbować nowy przepis? wystarczy upiec inne ciasto ale dołozyć do niego jabłka. Efekt zadziwiająco smaczny i wszyscy szczęśliwi :)
Przepis wg "Ekonomii gastronomii", znacznie zmodyfikowany.


Tarta z migdałowym nadzieniem i jabłkami

masa:
120 g mielonych migdałów
100 g masła
100 g cukru
1 jajko

dżem malinowy
2 kwaśne jabłka

ciasto kruche:
125 g masła
100 g cukru
2 żółtka
szczypta soli
250 g mąki pszennej
2 łyżki zimnego mleka lub wody
Masło siekamy w misce z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy sól i mąkę. 
Mieszamy tak, by ciasto przypominało okruszki. Dodajemy mleko lub wodę i bardzo szybko zagniatamy. Formujemy wałek, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę.
Przy pomocy miksera/blendera lub łyżki łączmy migdały z masłem i cukrem oraz jajkiem. Masę chłodzimy w lodówce.
Blachę wykładamy papierem lub lekko posypujemy mąką.
Od razu na blasze lub na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na okrąg. Ciasto powinno być cienkie.
Na środku ciasta wykładamy 3-4 łyżki dżemu malinowego i rozsmarowujemy go ale nie dochodzimy do brzegów okręgu. Na dżem wykładamy masę migdałową oraz cząstki obranego jabłka.
Zbieramy brzegi ciasta tak by dookoła nadzienia powstała zapora, brzeg ciasta.
Ciasto można posypać dodatkową łyżką cukru ale ja tego nie zrobiłam.
Pieczemy ciasto ok 25-30 minut w 200 st.C (lub w 180 z termoobiegiem). Jeśli za bardzo się przypieka zmniejszamy temperature na ostatnie 10 minut pieczenia do 180 st.C (160 z termoobiegiem).
Przed pokrojeniem studzimy.


Komentarze

  1. Mój też najbardziej lubi tradycyjną szarlotkę :) ale na szczęście nie marudzi kiedy mu serwuję różnorakie modyfikacje :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Popularne posty