Omlet grzybek z antonówkami w karmelu czyli Niedzielne Śniadanie odc.88
Ostatnie takie śniadanie w najbliższym czasie... Jutro córcia rusza na pierwszy w swoim życiu obóz na prawie dwa tygodnie a zaraz po nim całą rodziną wybieramy się w góry. Pożegnalne niedzielne śniadanie musi być wyjątkowe.
Syncio wczoraj oglądał program "Ewa gotuje"i co chwilę wołał "mamo a to ugotujesz?".
Ewa przyrządzała omlet grzybek nie miałam niestety możliwości śledzić przepisu. Powiedziałam, że owszem zrobię takie śniadanie ale jutro.
Poczytałam na temat tego rodzaju omletu, wyjęłam z lodówki jajka i oto co powstało! puszysty i pyszny a do niego pierwsze w tym roku antonówki w karmelu :)
Omlet grzybek z antonówkami w karmelu
omlet (3 szt.):
3 jajka
2 białka
szczypta soli
4 łyżki mąki pszennej
łyżka oliwy
łyżka masła
Ubijamy 5 białek ze szczyptą soli na sztywna pianę. Dodajemy żółtka, delikatnie miksujemy. Wsypujemy mąkę, łączymy (nie miksujemy intensywnie by omlet był puszysty!!!).
Na małej patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła z łyżeczką oliwy.
Wlewamy ok 1/3 ciasta i smażymy na rumiano z obu stron. Czynność powtarzamy aż zużyjemy całe ciasto.
jabłka:
1 antonówka
po łyżce cukru i masła
Jabłko obieramy i kroimy w plasterki.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę cukru. Cukier powinien się rozpuścić i lekko zrumienić. Możemy lekko poruszać patelnią ale nie mieszamy.
Dodajemy łyżkę masła i łączymy poruszając patelnią. Wkładamy jabłka i smażymy najpierw z jednej potem z drugiej strony. Jabłkami i powstałym sosem dekorujemy omlety.
Uwielbiam takie puchate omlety, to dla mnie smak dzieciństwa :-)
OdpowiedzUsuńdla mnie również! pozdrawiam :)
UsuńFantastyczny pomysł, tylko nie za wcześnie jeszcze na antonówki? ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) otóż Antonówki u mnie n a bazarku już są :) Małżon ostatnio zakupił :)
Usuń