Zupa pomidorowa z ciecierzycą i ryżem czyli Zupowy Wtorek odc.81

To był intensywny weekend. Dwa dni spędzona w miłym towarzystwie, bez rodziny za to nad morzem. Gotowanie, gotowanie i jeszcze raz gotowanie a oprócz tego poznawanie nowych ludzi. See Bloggers przeminęło a ja zmęczona dotarłam do domu w niedzielna noc później niż zamierzałam. 
Poskutkowało to tym, że wczoraj nie poszłam do pracy i nawet nie miałam siły na pisanie o jedzeniu :P

Dzisiaj wstałam w dużo lepszej formie. Miałam siłę na zrobienie hummusu, upieczenie chleba a także przygotowanie mega smacznej zupy!
Dzisiaj cieciorka rządzi!!!


Zupa pomidorowa z ciecierzyca i ryżem

210 g ugotowanej ciecierzycy
60 ml ryżu basmati
1 łyżka oliwy
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
po szczypcie utłuczonych w moździerzu kolendry i kuminu
750 ml wywaru warzywnego
300 ml przecieru pomidorowego
garść natki pietruszki


W garnku na oliwie szklimy cebulę z posiekanym czosnkiem oraz przyprawami. Dorzucamy odcedzoną ciecierzycę oraz ryż i podsmażać ciągle mieszając.
Wlewamy gorący wywar. Całość zagotowujemy, pyrkoczemy przez ok. 10 minut.
Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy kolejne 20 minut.
Podajemy posypaną posiekaną natka pietruszki.

Komentarze

  1. Świetny pomysł :) ciecierzyca jak dla mnie idealnie pasuje do pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. według mnie również to bardzo smaczny duet :) dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń
  2. Przepiękny talerz na zupę! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za miłe słowa :) tym bardziej, że to własny wyrób :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty