Ciasteczka korzenne, maslane, pszenno-owsiane, kruche czyli poWeekendowe Lakocie odc.126

Mam ostatnio nostalgiczny czas. 
Słucham dużo dziwnej muzyki, czytam o dawnych dziejach i piekę ciasteczka. 
Tradycyjne, proste, w sam raz do przekąszenia, pochrupania. 
Nawet latem korzenne herbatniki są najlepsze!

Do czytania polecam "Koronę śniegu i krwi" Elżbiety Cherezińskiej a do słuchania ... 
...o tym na końcu posta :)


Ciasteczka korzenne, maślane, pszenno-owsiane, kruche

125 g masła
100 g cukru trzcinowego
2 żółtka
szczypta soli
200 g mąki pszennej
50 g mąki owsianej
czubata łyżeczka przyprawy korzennej
2 łyżki śmietany lub mleka

Masło ucieramy w misce z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy. Dodajemy sól i mąki i przyprawę korzenną. Szybko zagniatamy dodając mleko. 
Formujemy wałek, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce minimum godzinę.
Po tym czasie wałek ostrym nożem kroimy na cienkie plasterki.
Pieczemy na papierze w 170 st.C aż do zrumienienia czyli ok 15 minut.


A czego ostatnio słucham?
Porywają mnie skandynawskie pieśni, te stare i te bardziej współczesne :)
Skusicie się???





Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty