Soczyste i aromatyczne kotlety oraz Sałatka z parmezanem
Dawno mnie tutaj nie było. Spowszedniała mi powszedniość... nie wiem czy wiecie o co mi chodzi...
Wykorzystałam fakt, iż Małżon od środy ma urlop i postanowiłam odpocząć również od laptopa i gotowania. Dzisiaj mieliśmy wspaniały dzień, ciepły nie tylko z powodu słońca za oknem. Wyprawa do IKEI po talerze, porządki w domu, pieczenie chleba i wspólny obiad przy przestawionym stole wreszcie zdatnym do takowego posilania się.
Czuję się naprawdę dobrze, szczególnie w porównaniu z dniem wczorajszym, nerwowym, kłótliwym i ponurym.
Wykorzystałam fakt, iż Małżon od środy ma urlop i postanowiłam odpocząć również od laptopa i gotowania. Dzisiaj mieliśmy wspaniały dzień, ciepły nie tylko z powodu słońca za oknem. Wyprawa do IKEI po talerze, porządki w domu, pieczenie chleba i wspólny obiad przy przestawionym stole wreszcie zdatnym do takowego posilania się.
Czuję się naprawdę dobrze, szczególnie w porównaniu z dniem wczorajszym, nerwowym, kłótliwym i ponurym.
Dzisiaj postanowiłam przygotować prosty i smakowity obiad. Piersi z kurczaka w postaci kotletów, zamarynowanych i usmażonych w obłędnej panierce a do tego sałatka... Inspiracje czerpałam od Nigelli, proporcje i składniki pozostały w dużej mierze moje.
3 piersi z kurczaka - ok. 600 g
szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżka sosu Worcestershire
80 g bułki tartej
1 łyżeczka soli
solidna szczypta chili
niepełna łyżeczka suszonego tymianku
20 g tartego parmezanu
Kurczaka kroimy w sumie na 6 kawałków, każdy z nich rozpłaszczamy wałkując lub rozbijając tłuczkiem.
W misce mieszamy jogurt z sosem, w takiej marynacie umieszczamy kawałki kurczaka. Kurczak powinien marynować się min. godzinę, u mnie około 5 godzin.
Bułkę, sól, paprykę, tymianek i ser mieszamy w płaskiej misce. W tak powstałej panierce obtaczamy wyjęte z marynaty kawałki kurczaka. Po obtoczeniu smażymy je na patelni, na porządnie rozgrzanym oleju. Kurczak powinien być rumiany i chrupiący.
SAŁATKA Z PARMEZANEM
na 1 porcję:
1/2 sporego pomidora
1 liść sałaty masłowej
1/8 czerwonej papryki
sos (proporcja na 3 porcje):
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu winnego
sól, pieprz do smaku
20 g startego parmezanu
Pomidora i paprykę kroimy w kostkę, wkładamy do miseczki.
Mieszamy składniki sosu i polewamy 1-2 łyżeczkami warzywa w miseczce. Tuż przed podaniem do pomidora i papryki wkładamy porwaną sałatę, całość posypujemy parmezanem i mieszamy.
prawdziwie smaczny ten Twoj obiadek, tez bym taki zjadla ze smakiem:)
OdpowiedzUsuńIdealny obiad dla mnie i mojego połówka :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń