Słodki rudzielec

O nie, nie o mnie tutaj chodzi :) Tak mi się spodobał tytuł przepisu, że tego ciasta nie mogłam nazwać inaczej. Ciasto marchewkowe, drugie w mojej działalności, wilgotne, aromatyczne o nie natrętnym smaku, prosto z najnowszego numeru KUCHNI (z małymi modyfikacjami). 
Pyszne!!!

słodki rudzielec marchewkowy

200 g mąki
180 g cukru
po 6 g proszku do pieczenia i sody
szczypta soli
1/2  łyżki cynamonu
1/4 łyżki gałki muszkatołowej
200 ml oleju
3 jajka
200 g drobno startej marchewki

W dużej misce mieszamy suche składniki. W drugiej marchewkę z jajkami i olejem. Łączymy zawartość obu misek, energicznie mieszamy bo powstała jednolita masa.
Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy masłem. Wlewamy ciasto.
Pieczemy godzinę w 160 st.C. Zapraszam na kawałek po ostygnięciu :)



A co do rudzielców to przedstawiam jeszcze jednego słodziaka...


Komentarze

  1. Ciasto marchewkowe, drugie po brownie ulubione ciasto Amerykanów. Dla odmiany: ZDROWE!

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio i ja jestem rudzielcem.. chętnie więc zjadłabym takie ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  3. super ciacho! upieke na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  4. rude ciacho bardzo apetyczne;) a ten mały rudy leń na kanapie równie słodki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. marchewkowe ciasta są pyszne :)
    ...a te poduszeczki kotka uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marchewkowe? Uwielbiam:))

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm ostatnio mama dała mi na nie przepis i nie mogę się doczekać kiedy spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. marchewkowe ciągle przede mną... ( nie licząc rogalików). Mam nadzieję że nadejdzie również czas na mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty