MuffCappucino
Wczoraj wspominałam o moich wyczynach kuchennych. O dziwo bułki się udały a muffinki prezentuję dzisiaj. Nie raz traktowałam przepis na nie jako podstawowy muffinkowy, dzisiaj ten, od którego wszystko się zaczęło, no może ociupinkę zmodyfikowany!!!
2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. mleka
1 jajko
100 g masła roślinnego - rozpuszczone
1/2 szkl. cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. mleka
1 jajko
100 g masła roślinnego - rozpuszczone
gorzka czekolada - u mnie paseczek (w oryginale pół tabliczki) bo tyle było i to taki mój malutki wkład w Czekoladowy Weekend
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Formę do muffinek wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem, lub tak jak wczoraj kawałkami papieru do pieczenia.
Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Łączymy z jajkiem i mlekiem. Mokre składniki dodajemy do suchych. Mieszamy i po wymieszaniu przekładamy do foremek.
Pieczemy ok. 25 minut. Czy są upieczone sprawdzamy patyczkiem.
Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Łączymy z jajkiem i mlekiem. Mokre składniki dodajemy do suchych. Mieszamy i po wymieszaniu przekładamy do foremek.
Pieczemy ok. 25 minut. Czy są upieczone sprawdzamy patyczkiem.
Poczytałam o Twoich weekendowych "przygodach", prawie jakbym czytała o sobie samej.Zawsze o czymś zapomnę,a potem histeria :D
OdpowiedzUsuńAle U Ciebie efekty są i tak wyśmienite.
Muffinka z kawą -brzmi dobrze.
pozdrowionka
Mniam, dawno muffinów nie robiłam, więc od razu mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffinki w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńporywam muffina i zajadam ze smakiem:)
OdpowiedzUsuńTaki muff to jest niebo w gębie!
OdpowiedzUsuń