Racuchy drożdżowe z jabłkiem i śliwkami

W tym roku nie robiłam ich ani z rabarbarem, ani z jagodami dopiero śliwki i nowa patelnia od firmy Galicja zmobilizowały mnie do działania. No i Syncio pozwala jadać już lekko smażone więc korzystam z tego faktu :)


250 g mąki pszennej
12 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
250 ml ciepłej wody
2 małe jajka lub 3 przepiórcze
łyżka margaryny bez mlecznej
szczypta soli
olej do smażenia

obrane i starte na grubych oczkach tarki jabłko
kilka śliwek pokrojonych na kawałki

Mąkę przesiewamy, robimy w niej małe zagłębienie. Wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i wodę, pozostawiamy na kilka minut, aż drożdże ruszą.
Jajka z tłuszczem i solą wkładamy do miski z mąką i łączymy. Całość energicznie ubijamy do uzyskania gęstego ciasta. Dodajemy starte jabłko, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nabieramy porcje ciasta i kładziemy je na patelni, wkładamy kawałki śliwek. Odwracamy, kiedy placuszki się zrumienią. Dosmażamy na złoto z drugiej strony i przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby osączyć je z tłuszczu.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

  1. Uwielbiam racuszki z jabłkami. :> Takie niby-jesienne danie, które sprawdza się o każdej porze roku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspomnienie dni spędzanych u Babci :) Zawsze smażyła najlepsze racuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Owocowe racuchy są dobre na niedzielę!
    Pogodnego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta patelnia jest świetna - to obecnie najlepsza patelnia jaką posiadam. A racuszki wyglądają smakowicie :) Z pasję i pomysłowość w prowadzeniu bloga nominowałam Cię do Versatile Blogger: http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger.html :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie takie racuchy to zdecydowanie smak dzieciństwa :) Dziękujemy za nominacje, my na razie się wstrzymujemy, bo trochę to potrwa zanim we dwie się dogadamy, które blogi wybrać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pozwolisz, ze skubnę sobie takiego smakowitego racuszka:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty