Zrolowany z rubinami... Schab z boczkiem i żurawinami oczywiście

Tak osóbko moja miła! jm trafiłaś w dziesiątkę z tym schabem! tylko oprócz żurawiny jeszcze boczek, cebula i czosnek zasiedliły tęże roladę :)
Przepis pochodzi z książki "Nigella świątecznie" i przymierzałam się do niego dobre cztery lata. W końcu w te Święta zamarynowałam, nadziałam i upiekłam. I choć z początku byłam przerażona bo zadymiło mi się mieszkanie to smak zdecydowanie wynagrodził trudy! soczyste, aromatyczne mięso z pysznym środkiem. Polecam z surówką i ziemniaczkami i nie tylko od święta, imprezowo również!!!

1,9 kg schabu wieprzowego z kością
225 g boczku bez skóry
sznurek do obwiązania mięsa
marynata:
125 ml oliwy
60 ml białego wina
15 ml sosu Worcestershire
1/4 łyżeczki soli kuchennej
nadzienie:
60 g boczku wędzonego bez skóry
cebula
2 ząbki czosnku
po 1/2 łyzeczki mielonego imbiru i cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
garść natki pietruszki
1,5 łyżki oliwy
100 g suszonej żurawiny

 Mięso odkrawamy od kości. Rozkrajamy je by było jak najcieńsze. Nigella radzi by nadkroić je częściowo z boku w połowie wysokości tak by płaty mięsa można było otworzyć jak książkę nie przecinając jednak grzbietu.
Mięso rozbijamy by było jak najcieńsze i w kształcie prostokąta.
Składniki marynaty mieszamy w misce lub woreczku strunowym, wkładamy mięso i dokładnie obtaczamy. zamykamy i wkładamy na noc do lodówki (ew, na czas przygotowania i ostudzenia nadzienia).
W malakserze mielimy wszystkie składniki nadzienia oprócz żurawiny na papkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na małym ogniu nadzienie ok 10 minut. Po tym czasie dorzucamy żurawiny i smażymy kolejne 5 minut. Masę studzimy.
20 minut przed planowanym pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki, odsączamy z marynaty i nagrzewamy piekarnik do 200 st.C.
Układamy mięso na papierze do pieczenia i rozsmarowujemy na nim nadzienie. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku by powstała gruba, długa kiełbacha. Roladę obkładamy grubymi plastrami boczku i całość obwiązujemy sznurkiem.
Układamy odcięte kości ze schaby na dnie brytfanny i na nich jak na rusztowaniu kładziemy roladę. Wkładamy schab do piekarnika na ok 1,5 - 2 h. Warto sprawdzić temperaturę mięsa w środku. Upieczona rolada będzie miała 75 st.C. Jeśli boczek się zbytnio przypieka warto całość nakryć folią aluminiowa.
Kiedy rolada jest upieczona wyjmujemy ją i odkładamy na bok by odpoczęła na 10 minut.
Po tym czasie zdejmujemy sznurek i kroimy roladę na grube plastry.
Podobno tak upieczony schab jest też pyszny na zimno ale nie dane mi było spróbować :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty