Granola, bardzo chrupiaca i czekoladowa czyli Niedzielne Sniadanie odc.37

Everyday cooking zafundowało mi i dzieciakom niebywale pyszną serię śniadań w tę majówkę. Uwielbiamy wszelkie chrupacze płatkowe i często je robię. Niekiedy zdarzają się niewypały ale przeważnie płatki chrupią i sycą jak należy. Tym razem nie było inaczej. Polewa czekoladowa pokryła wszystkie płatki i upiekły się nie przypaliwszy nawet odrobinę. A jak chrupały!!! niestety nim zrobiłam zdjęcie wszystkie bardziej posklejane kawałki zostały zjedzone... na sucho jako przekąska lub łyżeczka prost ze słoja :)



Granola, bardzo chrupiąca i czekoladowa

125 ml wody
125 g cukru trzcinowego
100 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
3 łyżki płynnego miodu
500 g płatków owsianych
200 g grubo posiekanych orzechów laskowych
100 g wiórków kokosowych


Piekarnik nagrzewamy do 180 st.Ci. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem.
Do rondla z grubym dnem wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas poruszając garnkiem aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę i miód. Mieszać aż czekolada się roztopi. Odstawić.
W dużej misce wymieszać płatki owsiane, orzechy i wiórki. Dolać czekoladowy syrop i dokładnie wymieszać aż każdy płatek pokryje się czekoladą. Wyłożyć równomiernie na przygotowaną blachę. Piec 20 minut. Po tym czasie lekko przestudzić. Granola będzie zbita w całość. Należy ją połamać na kawałki i piec jeszcze 20 minut, w połowie mieszając. Wyjąć z piekarnika, zostawić do całkowitego ostudzenia i przełożyć do szczelnej puszki lub słoika. 
 
 

Komentarze

  1. Problem z granolą mam taki: zrobię ma tydzień a zeżrę w dwa dni. Jak temu zaradzić? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. granola z czekoladą jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja pożeram blok czekoladowy u Yen z Ven i pozdrawiamy Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty