Granola, bardzo chrupiaca i czekoladowa czyli Niedzielne Sniadanie odc.37
Everyday cooking zafundowało mi i dzieciakom niebywale pyszną serię śniadań w tę majówkę. Uwielbiamy wszelkie chrupacze płatkowe i często je robię. Niekiedy zdarzają się niewypały ale przeważnie płatki chrupią i sycą jak należy. Tym razem nie było inaczej. Polewa czekoladowa pokryła wszystkie płatki i upiekły się nie przypaliwszy nawet odrobinę. A jak chrupały!!! niestety nim zrobiłam zdjęcie wszystkie bardziej posklejane kawałki zostały zjedzone... na sucho jako przekąska lub łyżeczka prost ze słoja :)
Granola, bardzo chrupiąca i czekoladowa
125 ml wody
125 g cukru trzcinowego
100 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
3 łyżki płynnego miodu
500 g płatków owsianych
200 g grubo posiekanych orzechów laskowych
100 g wiórków kokosowych
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.Ci. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem.
Do rondla z grubym dnem wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym
ogniu, co jakiś czas poruszając garnkiem aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z
ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę i miód. Mieszać aż czekolada
się roztopi. Odstawić.
W dużej misce wymieszać płatki owsiane, orzechy i wiórki. Dolać
czekoladowy syrop i dokładnie wymieszać aż każdy płatek pokryje się
czekoladą. Wyłożyć równomiernie na przygotowaną blachę. Piec 20 minut.
Po tym czasie lekko przestudzić. Granola będzie zbita w całość. Należy
ją połamać na kawałki i piec jeszcze 20 minut, w połowie mieszając.
Wyjąć z piekarnika, zostawić do całkowitego ostudzenia i przełożyć do
szczelnej puszki lub słoika.
Problem z granolą mam taki: zrobię ma tydzień a zeżrę w dwa dni. Jak temu zaradzić? ;)
OdpowiedzUsuńnie da się! niestety...
Usuńgranola z czekoladą jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńświęta prawda :)
UsuńA ja pożeram blok czekoladowy u Yen z Ven i pozdrawiamy Cię serdecznie:)
OdpowiedzUsuńdzięki dziewczyny! i smacznego!
Usuń