Pstrąg na zielonych szparagach, z sosem serowym czyli Środowe Rybki odc.44

Słońce łaskawie przebiło się przez chmury, pojaśniało. Wreszcie nie boli głowa i humor dopisuje nie tylko dzieciakom. Zapowiada się całkiem miły dzień i spacer do szkoły. Ale zanim ruszymy krótkie wspomnienie wczorajszego obiadu, który zachwycił nie tylko mnie ale i Córcię. Genialny w swojej prostocie a jednocześnie pełen smaków, świeży i sezonowy, i obłędnie szybki w przygotowaniu!!!

O tym jak przygotować rybę sporo dowiedziałam się na ostatnich warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim. Tam też polubiłam szparagi i ten tydzień mija nam właśnie pod znakiem szparaga!
Pomysł na sos pochodzi z książki Grzegorza jaką dostałam po wspólnym gotowaniu. O samej książce pewnie napiszę niebawem tymczasem zapraszam na obiad.


Pstrąg na zielonych szparagach, z sosem serowym

dla dwóch osób:
filet z pstrąga, ze skórą, bez ości
sól, pieprz
8 zielonych szparagów
olej rzepakowy i łyżka masła do smażenia

sos:
50 ml śmietanki 30%
25 g długo dojrzewającego sera typu parmezan

chleb i cząstki pomidora do podania

Rybę myjemy, wycieramy i solimy z obu stron, pieprzymy. Odstawiamy.
Odłamujemy szparagom zdrewniałe końcówki, przy pomocy nożyka szparagi pozbawiamy fioletowych łusek.
Do rondelka wlewamy śmietanę i wsypujemy starty ser.


Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy rybę skórą do dołu i na średnim ogniu (ale tak by się smażyło a nie dusiło!!!) smażymy tak by mięso spokojnie dochodziło a skórka stała się bardzo rumiana, niemal przypalona. Kiedy widzimy, że środek ryby zmienił już prawie całkowicie kolor zdejmujemy patelnię z ognia i odwracamy rybę by całkiem doszła.
W tym czasie rozgrzewamy na drugiej patelni łyżkę masła i wkładamy szparagi. Smażymy je kilka chwil z obu stron, lekko solimy. Gdy szparagi się smażą włączamy gaz pod rondelkiem. Stale mieszając rozpuszczamy ser w śmietanie. Sos doprawiamy wg upodobań. Ja wsypałam szczyptę gałki muszkatołowej, można również użyć koperku czy czosnku.
Na talerzu układamy cząstki pomidora, szparagi, na nich rybę a wszystko skrapiamy sosem serowym, idealnie do tego pasuje pajda domowego chleba!

Komentarze

  1. brzmi wyśmienicie,szparagi i ryba to musi być udany duet :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A mnie ciekawi czego dowiedziałaś się o przygotowywaniu ryb.Poproszę o mały instruktaż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kochana to niby nic takiego ale wpadło mi w ucho kilka uwag o tym jak smażyć i jak przyprawiam albo jak podzielić filet by ości nie było itp. :)

      Usuń
  3. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiewióra, to mogłoby być bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno mnie tu nie było. Jest smacznie i elegancko. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) i miło, że znowu zawitałeś w moje skromne progi :) zapraszam częściej!

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty