Burfi czyli Słodki Czwartek odc.47

Majówka. Zazwyczaj była dla nas czasem na pierwsze porządki w Chacie, pierwsze grillowanie i łapanie słoneczka. W tym roku jednak stało się inaczej. Z racji zapowiadanej kiepskiej pogody zrezygnowaliśmy z wyjazdu. Za to: pojeździliśmy na rowerach, upiekłam pyszne bułeczki, zrobiłam słodziuchny deser, i zaserwowałam blachę pysznego pieczonego obiadu swoim najbliższym. Dzisiaj mamy czwartek więc będzie słów kilka o słodkościach.
Ostatnio na blogu Just My Delicious zaintrygował mnie deser o nazwie Burfi. Łatwy w wykonaniu i bardzo smaczny i słodki. Polecam Wam szczególnie na lato gdyż serwuje się go po wcześniejszym schłodzeniu, najlepszy posypany cynamonem...


Burfi

1 łyżka masła
1/2 puszki skondensowanego mleka słodzonego
kardamon do smaku
ok 180g wiórków kokosowych

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w rondelku i podgrzewamy do czasu, aż całość zgęstnieją. Następnie masę przekładamy na wyłożoną folią spożywczą tackę lub do formy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin lub na noc. Po upływie tego czasu kroimy w romby i zjadamy.


Komentarze

  1. To tylko taka masa?Wow!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taka masa ale gęsta i w lodówce zastyga trochę, ciągnąca się, do jedzenia łapą lub łyżeczką :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty