Mielone kotlety z groszkiem czyli Niedzielne Mielenie odc.21
Znowu robiłam mielone... trochę ubolewam nad tym, że moi bliscy najbardziej lubią mielone i klopsiki ale cóż... tym razem z zielonym akcentem, szkoda, że nie prosto ze strączka...
Mielone kotlety z groszkiem
700 g mięsa wołowo wieprzowego do zmielenia
1 cebulka, posiekana lub zmielona razem z mięsem
przylepka z jasnego chleba, namoczona i odciśnięta
jajko
1,5 łyżeczki soli
spora szczypta pieprzu
2 solidne garści zielonego groszku
bułka tarta
olej do smażenia
Mięso mielimy razem z chlebem i cebulką. Dodajemy przyprawy, żółtko i groszek. Mieszamy by wszystko się połączyło. Formujemy ok 16tu kotlecików. Białko mieszamy z odrobiną wody. W białku maczamy kotlety a następnie obtaczamy je w bułce i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
Ja podałam j z młodymi ziemniakami, polskimi, pachnącymi pomidorami i szczypiorem z cebuli, która rośnie w doniczce na moim kuchennym blacie.
Może nie najbardziej, ale też lubię mielone i klopsiki:))
OdpowiedzUsuń