Rabarbar i truskawki pod pianką i kruszonką czyli poWeekendowe Łakocie odc.42

Jeśli macie rabarbarowe łodygi w ogródku koniecznie je wykorzystajcie! jeśli widzieliście rabarbar na straganie kupcie go! do tego opróżnijcie zamrażarkę z truskawek i szybko zagniećcie kruszonkę, razem upieczcie i zjedzcie! to mój ukochany deser na ciepło w sezonie truskawkowo rabarbarowym.
Tym razem wykorzystałam jeszcze białka z jaj, które zostały mi po upieczeniu bab herbacianych (TAK! w ten weekend zjedliśmy dwie babki :)


Rabarbar i truskawki pod pianką i kruszonką

2 łodygi rabarbaru, obrane i pokrojone
szklanka truskawek, zamrożonych lub świeżych
garść malin, mrożonych
łyżeczka cukru

pianka:
3 białka
łyżka cukru pudru

kruszonka:
150 ml płatków owsianych
po 50 ml maki pszennej i mielonych migdałów
80 g masła roslinnego
4 łyżki cukru

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
Owoce wkładamy do naczynia do zapiekania wysmarowanego tłuszczem. Posypujemy cukrem.
Z białek i cukru pudru ubijamy sztywna pianę i wykładamy ją na owoce.
Składniki kruszonki zagniatamy w misce. Kruszonkę kruszymy na pianę z białek.
Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Ja ten deser lubię gdy jeszcze parzy w język ale i prosto z lodówki jest pyszny!

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty