Rabarbar i truskawki pod pianką i kruszonką czyli poWeekendowe Łakocie odc.42
Jeśli macie rabarbarowe łodygi w ogródku koniecznie je wykorzystajcie! jeśli widzieliście rabarbar na straganie kupcie go! do tego opróżnijcie zamrażarkę z truskawek i szybko zagniećcie kruszonkę, razem upieczcie i zjedzcie! to mój ukochany deser na ciepło w sezonie truskawkowo rabarbarowym.
Tym razem wykorzystałam jeszcze białka z jaj, które zostały mi po upieczeniu bab herbacianych (TAK! w ten weekend zjedliśmy dwie babki :)
Rabarbar i truskawki pod pianką i kruszonką
2 łodygi rabarbaru, obrane i pokrojone
szklanka truskawek, zamrożonych lub świeżych
garść malin, mrożonych
łyżeczka cukru
pianka:
3 białka
łyżka cukru pudru
kruszonka:
150 ml płatków owsianych
po 50 ml maki pszennej i mielonych migdałów
80 g masła roslinnego
4 łyżki cukru
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
Owoce wkładamy do naczynia do zapiekania wysmarowanego tłuszczem. Posypujemy cukrem.
Z białek i cukru pudru ubijamy sztywna pianę i wykładamy ją na owoce.
Składniki kruszonki zagniatamy w misce. Kruszonkę kruszymy na pianę z białek.
Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Ja ten deser lubię gdy jeszcze parzy w język ale i prosto z lodówki jest pyszny!
pycha:) lubię rabarbar:)
OdpowiedzUsuńcrumble z owocó uwielbiam szybki i smaczny deser
OdpowiedzUsuńNormalnie podsuwam talerzyk:))
OdpowiedzUsuńJa nie mam na ogródku, ale pani na targu ma :D
OdpowiedzUsuń:-))) U mnie jeszcze bez truskawek.
OdpowiedzUsuń