Słodko coraz bardziej, Owsiane ciastka i Serowe oponki czyli Słodki Czwartek odc.51
Było dzisiaj słodko! i gwarno było ponieważ odwiedziły nas ciocie z pociechami swymi czyli w sumie 7 osób :) Oba przepisy zaczerpnęłam z książki "Słodkie" Elizy Mórawskiej. Proste w przygotowaniu, domowe i pyszne.
Ciastka owsiane z rodzynkami i skórka pomarańczy
230 g masła
100 g cukru
150 g cukru trzcinowego
2 jajka
200 g mąki owsianej
230 g mąki pszennej
100 g płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
60 g posiekanych rodzynek
w oryginale tabliczka czekolady, posiekana
u mnie łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Piekarnik nagrzewamy do 150 st.C (grzejemy tylko termoobiegiem). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Masło ucieramy na puszysta masę. Stopniowo dodajemy cukier a po 3 minutach miksowania jajka. Ubijamy na gładką masę i odstawiamy.
W misce mieszamy maki, płatki, proszek, cynamon i sól. Suche składniki wsypujemy stopniowo do masy jajecznej i jeszcze chwile ucieramy. Dodajemy bakalie i mieszamy.
Formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na blaszce. Pieczemy ok 15 minut. Powinniśmy otrzymać 3 blachy ciastek.
Przed zdjęciem z blachy lekko je studzimy.
Oponki serowe
200 g sera białego w kostce
1 jajko
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
ok 1,5 szkl. maki pszennej, dosypujemy stopniowo
olej do smażenia
Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy resztę składników i zagniatamy gładkie, nie lepiące się ciasto podobne do tego na kopytka. Na omączonej stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 3mm i wykrawamy kółka a następnie kieliszkiem wycinamy im środki.
Rozgrzewamy olej i smażymy na nim ciastka, odwracamy patyczkiem gdy ładnie się zrumienią.
Wyjmujemy na ręcznik papierowy, gdy ostygnął posypujemy cukrem pudrem.
takie oponki robiła moja sąsiadka...daaaawno daaaawno temu...
OdpowiedzUsuń