Gazpacho z bialych szparagow czyli Zupowy Wtorek odc.46
Na zimno i sezonowo, i baaardzo pysznie!!! i już zaraz dowiecie się cóż to jest :)
otóż na bazie wiedzy zdobytej na warsztatach odtworzyłam gazpacho z białych szparagów. Delikatne, pachnące i lekkie. I niezbyt trudne w przygotowaniu. Polecam nie tylko na upalne dni!
otóż na bazie wiedzy zdobytej na warsztatach odtworzyłam gazpacho z białych szparagów. Delikatne, pachnące i lekkie. I niezbyt trudne w przygotowaniu. Polecam nie tylko na upalne dni!
Gazpacho z białych szparagów
1 pęczek białych szparagów
2 małe szalotki
2 ziemniaki
1,2 litra bulionu warzywnego
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki śmietany 18%
do smaku sól, pieprz, gałka muszkatołowa
koperek do posypania
oliwa do skropienia (najlepiej truflowa)
łyżka masła i oliwy do smażenia
Szparagi obieramy i myjemy, pozbywamy się stwardniałych końcówek. Szalotkę obieramy i drobno kroimy, ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie talarki.
W rondlu rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy szparagi i szalotki i krótko podsmażamy, dodajemy ziemniaki i smażymy kilka minut. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości ziemniaków. Doprawiamy solą.
Studzimy a następnie miksujemy na krem dolewając stopniowo śmietanę. Doprawiamy pieprzem, gałką i solą a następnie przecieramy przez sitko.
Chłodzimy w lodówce. Podajemy w miseczce posypane koperkiem i skropione oliwą
Chłodnik? Aż tak ciepło dziś u Was było?U nas był biały mróz i o chłodnikach nikt nie myśli.
OdpowiedzUsuńu nas też, bez szału i na pewno nie chłodnikowo:) stawiam na botwinkę z koperkiem i kefirem:)
OdpowiedzUsuńO!Spodziewałam się jogurtu a to szparagi!Fajnie!
OdpowiedzUsuń