Paluchy z parmezanem i ciacha kokosowo-cynamonowe w czekoladzie

Kiedyś robiłam podobne paluchy  wg przepisu Jamiego Olivera ("Moje obiady"). Były jednak z ciasta francuskiego a co za tym idzie nie była to zbyt ekonomiczna przekąska. Tym razem licząc każdą złotówkę w budżecie postanowiłam sama zrobić ciasto. Paluchy wyszły równie pyszne a przede wszystkim są dłużej świeże niż takie z ciasta francuskiego.


PALUCHY PÓŁFRANCUSKIE Z PARMEZANEM

150 g białego tłustego sera
150 g masła 82%
150 g mąki pszennej

jajko
mak, papryka ostra do posypania
parmezan - ok. 4 łyżek tartego

Masło i ser mielimy maszynką. Dodajemy mąkę i zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce min. godzinę. Jajko rozbełtujemy widelcem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C. Blachę wykładamy papierem.
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z części rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 2 mm. Ciasto smarujemy jajkiem. Posypujemy papryką lub makiem a następnie tartym parmezanem. Ciasto tniemy na paski szerokości ok. 2 cm i zwijamy kilkukrotnie. Układamy na blasze i pieczemy ok. 8-10 minut aż staną się rumiane. Postępujemy tak z każdą z części ciasta. Powinniśmy z podanej proporcji otrzymać ok. 30 paluchów.



KRUCHE CIASTKA KOKOSOWO-CYNAMONOWE W CZEKOLADZIE

Rozpuszczanie gorzkiej czekolady ma w sobie coś ekscytującego. Aromat, jedwabista konsystencja, i ten błysk... a potem zanurzanie kruchych ciastek i czekanie by czekolada zastygła... zrobiłam sobie wczoraj taką przyjemność, na sam koniec przygotowań, by się odstresować, na spokojnie oddać się magicznej czynności.


po 1 szkl. maki pszennej zwykłej i pełnoziarnistej
1/2 szkl. wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szkl. cukru
szczypta soli
100 g masła
1 jajko
100 g gorzkiej czekolady

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy jajko i dalej ucieramy. Stopniowo wsypujemy sypkie składniki i zagniatamy zwarte ciasto. Chłodzimy je ok. godziny w lodówce lub 15 minut w zamrażalniku.
Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. 
Z ciasta formujemy wałek o średnicy ok. 2 cm. Kroimy go na 1 cm plasterki. Układamy je na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy ok. 12 minut by były lekko rumiane.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciastka maczamy w niej i układamy na pergaminie. Zjadamy gdy czekolada zastygnie a ciastko swobodnie odkleją się od papieru.

Komentarze

  1. te ciasteczka to z zjadłabym od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale bym sobie pochrupala tych pysznosci:) i paluchy i ciasteczka, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis na paluchy świetny - z pewnością go wykorzystam, jednakże do kokosa się jakoś przekonać nie mogę :/

    OdpowiedzUsuń
  4. Te paluchy wyglądają baaardzo zachęcająco. Bardzo lubię takie przekąski:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji