Razowa szarlotka i owsiane bułeczki czyli pełnoziarniście

Zawsze lubiłam razowe wypieki i wszystko co pełnoziarniste. Dlatego też w końcu i u mnie zagościła Razowa szarlotka od Patrycji. Delikatna, pełna jabłek, kwaskowa, dla mnie idealna. Małżon też przyznał, że wyśmienita.
Drugim  wypiekiem na jaki się czaiłam już od pewnego czasu były bułeczki. Irlandzkie wg Nigelli. I tu niestety się zawiodłam. Nie dlatego, że się nie udały tylko po prostu nie smakowały mi. Spodziewałam się głębokiego smaku, wspaniałego zapachu a tu nic z tego. Ot takie sobie cosie, na granicy między słono słodkim ciastkiem a bułką. Najlepsze świeże lub odgrzewane w tosterze. Przepis podaję dla tych, którzy chcieliby sami spróbować. Przecież smak jest rzeczą subiektywną.


SZARLOTKA RAZOWA NA KRUCHYM SPODZIE
u mnie nadzienie i kruszonka z połowy porcji

ciasto:
150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub zwykłej pszennej)
szczypta kurkumy
75g zimnego masła, pokrojonego w kawałki
1 żółtko
55g syropu z agawy, fruktozy (lub cukru)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta imbiru
szczypta soli
1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)

Do mąki dodajemy kurkumę i mieszamy.
Dodajemy masło, i wymieszamy by równomiernie pokryło się mąką. Dodajemy żółtko,agawę/ fruktozę (lub cukier) i ekstrakt z wanilii, mieszamy, dodajemy imbir, sól i ew. śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, wkładamy do plastikowej torebki i chłodzimy w lodówce ok. 30min.
Piekarnik nagrzewamy do 170st. Schłodzonym ciastem wykładamy lekko natłuszczoną foremkę i podpiekamy przez 15min.

nadzienie:
1 kg kwaskowych jabłek
2 łyżki masła
5 łyżek syropu z agawy, płynnego miodu (lub cukru) - u mnie miód
2 goździki, utłuczone w moździerzu
1 czubata łyżeczka cynamonu
odrobinka soli

Jabłka obieramy i kroimy na plasterki.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, gdy zacznie się topić dodajemy utłuczone w moździerzu goździki, odrobinkę soli i jabłka, mieszamy i dusimy 2-3 min. Podlewamy kilkoma łyżkami wrzątku, mieszamy, dodajemy syrop/ miód (lub cukier) oraz cynamon, mieszamy i dusimy do momentu aż jabłka zmiękną i prawie się rozpadną a sok odparuje. Odstawiamy.

kruszonka:
55g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub zwykłej pszennej)
kurkumy na czubku noża
30g zimnego masła
25g fruktozy (u mnie cukru)
kilka kropli ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
2 łyżki płatków owsianych
odrobinka soli

Składniki kruszonki mieszamy w podanej kolejności, wyrabiamy palcami, aż powstaną "okruszki"
Na podpieczony spód wykładamy podduszone jabłka. Wierzch posypujemy kruszonką.
Pieczemy 40-45min w 165-170st.C. Jeśli wierzch zacznie się zbytnio przypiekać, przykrywamy folią aluminiową.




IRLANDZKIE BUŁECZKI OWSIANE

400 g mąki pełnoziarnistej
100 g płatków owsianych
2 łyżeczka soli morskiej w płatkach lub 1 zwykłej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
300 ml porteru
150 ml maślanki
4 łyżki oleju
4 łyżki płynnego miodu

W jednym naczyniu łączymy suche składniki, w drugim mokre. Wlewamy płynne składniki do suchych i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Po kilku chwilach masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy małe garście ciasta mniej więcej podobnej wielkości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220C przez około 15 minut.

Komentarze

  1. Ta szarlotka to widzę, że jest w stylu eko i dla różnych chorych. Syrop z agawy, no no!

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba już nikt nie mógłby powiedzieć, że pełnoziarniste gorsze. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. szarlotka razowa, no no nie spotkalam sie jeszcze z taka ;) bardzo eko i ciekawa lista składników, mozliwe ze sprobuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Giz, jak ja bym się chętnie wgryzła w taką szarlotkę, siłą by mnie od niej nie oderwali. A bułeczki megaapetyczne *__*

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty