Zupa Meksykańska
Specjalnie dla jm, całkiem neutralna zupa.
Sycąca sama w sobie, aromatyczna, kolorowa.
Idealna na chłodne wieczory i energetyczne spotkania.
Sycąca sama w sobie, aromatyczna, kolorowa.
Idealna na chłodne wieczory i energetyczne spotkania.
500 g mielonego mięsa wieprzowego
2 średnie cebule
1 por - biała część
1 puszka konserwowej kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 koncentrat pomidorowy
1 duża lub dwie małe czerwone papryki
ok. 2 litrów wody
sól, pieprz, papryka słodka, ostra i chili w proszku
W dużej patelni mięso podsmażamy na oleju aż zmieni kolor. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Posiekaną cebulę dodajemy do mięsa, posypujemy paprykami w proszku i podsmażamy.
Wlewamy wodę i dusimy na niewielkim ogniu.
Pora myjemy i kroimy w pół talarki, dodajemy do mięsa wraz z kukurydzą (ziarno razem z zalewą) i pokrojona w kostkę papryką. Wszystko gotujemy do miękkości.
Wkładamy koncentrat i doprawiamy przyprawami na ostro. Na koniec wrzucamy do zupy odcedzoną i opłukaną fasolę. Zagotowujemy. Podajemy samą lub z pieczywem.
Ew. uzupełniamy wodą by miała konsystencję zupy.
Bardzo dziękuję!
OdpowiedzUsuńTa zupa jest rewelacyjna!
kiedyś robiłam bardzo podobną. nawet gdzieś chyba mam jeszcze spisany przepis. dodawałam do niej jeszcze sporą ilość natki pietruszki;)
OdpowiedzUsuńPs. dziękuję za paczuszkę;)
OdpowiedzUsuńAja zazwyczaj właśnie nie dolewam wody i podaję z bułeczką jako "drugie danie" pod nazwą "chilli con carne";)
OdpowiedzUsuńLubię takie :)
OdpowiedzUsuń