Drobny makaron z salami
I znowu makaron ALE... nie taki oczywisty. Na pierwszy rzut oka danie jest bliskie fasolce po bretońsku a już na drugi rzut oka od niej odbiega. Wykonałam tę potrawę wczoraj, trochę dosmaczyłam od siebie a przepis pochodzący z "Kuchni" Nigelli Małżon w pełni zaakceptował.
300 g drobnego makaronu, u mnie pełnoziarniste kokardeczki
75 g salami Milano pokrojonego w paski, u mnie normalne salami z Sokołowa
1 puszka krojonych pomidorów + 1/2 puszki wody
2 łyżki masła
1 puszka 400 g fasolki cannellini, opłukanej i osączonej - u mnie zwykła biała fasola
po szczypcie natki pietruszki i tymianku, liść laurowy - w oryginale w formie bouquet garni czyli pęczka związanych ziół
ode mnie:
sól, pieprz i papryka w proszku do smaku
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
W rondlu smażymy paseczki salami przez 2 minuty mieszając raz czy dwa. Dodajemy pomidory, przecier, wodę, łyżkę masła i mieszamy. Dodajemy zioła i fasolkę i gotujemy na średnim ogniu aż makaron będzie gotowy.
Makaron odcedzamy ale niezbyt dokładnie, wrzucamy go do sosu, dodajemy resztę masła. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku przyprawami.
Jeśli używamy ziół w pęczku wyjmujemy je przed podaniem.
haha, przeczytalam, ze znowu makaron ALF :D ciekawe danie, zdecydowanie również dodałambym więcej pomidorów i papryki :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda mocno pomidorowo;)lubię!
OdpowiedzUsuńzjadlabym... mniam:)
OdpowiedzUsuńŁadny ten talerzyk! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńA dziękuję, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńAuroro talerzyk własnego wyrobu :)
Talerzyk super!!! Wszystkie składniki mam, to taki będzie u mnie dzisiaj obiadek. Bardzo lubię w Twoich przepisach to, że dokładnie opisujesz jak je wykonać. Przy moim gotowaniu, to wartość bezcenna, pozdrawiam :o)
OdpowiedzUsuńMakaron pyszny!
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki na miejscu.