Było, minęło. Ciasto Z Orzechów Włoskich i Kruche Maślane na dokładkę Ocukrzone.

Dawno niedawno temu, w piątkowy wieczór, postanowiłam upiec słodkości na Sylwestra. Wypieki się udały ale zmęczenie nie dało mi ani w piątek, ani wczoraj zamieścić przepisów. W ogóle Sylwester był dla mnie mocno kryzysowy, nie mogłam zasnąć mimo 2, 3, 4ej w nocy a potem cały Nowy Rok siedziałam nieprzytomna. Na szczęście ostatnia noc choć zakończona ok. 6ej była bardzo dobra, spałam i odpoczywałam ponad 8 godzin co nie zdarza mi się za często. Dlatego też dzisiaj zapraszam na łasowanie!!! 

Gordona Ramsaya "Kuchnie świata" przyniósł mi Mikołaj i od razu przepis na to greckie ciacho wpadł mi w oko. Łatwe w przygotowaniu, lekkie choć bardzo wilgotne dzięki aromatycznemu syropowi. Sama słodycz!
Drugim łakociem były ciasteczka. Banalne niby ale ten maślany smak... To pierwszy przepis, także pierwszy wypróbowany, z wymiankowej książki od Kasi. Dzięki niemu przekonałam się, że nie tak trudno pokonać bariery językowe i upiec coś z receptury napisanej po angielsku :) 
Przepis pochodzi z książki "Indulge. 100 perfect desserts" Claire Clark.


CIASTO Z ORZECHÓW WŁOSKICH

5 dużych jaj
2 łyżki stołowe brandy, u mnie whisky
skórka i sok z 1 pomarańczy
90 g miałkiego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki goździków, pominęłam
20 g mąki pszennej
35 g bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g orzechów włoskich w kawałkach u mnie 150 g + 25 g migdałów
syrop:
125 g cukru
150 ml wody
3 goździki
1 laska cynamonu
sok i skórka z 1 cytryny, u mnie z połowy

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Masłem smarujemy tortownice o średnicy 20-23 cm.
W misce ucieramy żółtka z alkoholem, skórką i sokiem z pomarańczy.
Do pojemnika robota kuchennego (u mnie był to kubek miksujący) wsypujemy cukier, cynamon, goździki, mąkę, proszek do pieczenia, bułkę tartą oraz 150 g orzechów włoskich. Wszystkie miksujemy by otrzymać drobniutką kruszonkę. 
W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianą. Masę z żółtek łączymy z kruszonką a następnie dodajemy białka. Równomiernie mieszamy wszystko by składniki się połączyły.
Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy 40 minut. Potem sprawdzamy cieniutkim patyczkiem czy się upiekło. Jeśli nie dopiekamy jeszcze kilka minut.
W trakcie pieczenia ciasta robimy syrop. Wszystkie jego składniki wkładamy do rondelka. Zagotowujemy na średnim ogniu, zmniejszamy ogień i pyrkoczemy jeszcze 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Pozostałe orzechy kruszymy na kawałeczki.
Gdy ciasto jest upieczone, nakłuwamy je cieniutkim patyczkiem, posypujemy orzechami i jeszcze gorące polewamy przecedzonym syropem. Przed wyjęciem z foremki studzimy.


MAŚLANE KRUCHE OCUKRZONE

225 g mąki pszennej
75 g cukru pudru
1 laska wanilii
150 g niesolonego masła
50 g cukru pudru do obtoczenia

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Mąkę wkładamy do miski razem z cukrem pudrem. Ostrym nożem nacinamy laskę wanilii i wyjmujemy nasionka, które dodajemy do mąki. Dodajemy tez miękkie masło. Wszystko przy pomocy ręki zagniatamy na gładkie ciasto. Można wspomóc się mikserem. 
Z ciasta formujemy kulę, a następnie wałek. Kroimy go w 1 cm plasterki. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy ok 10 minut, po tym czasie przekręcamy blachę i dopiekamy dalsze 10 minut, aż do zrumienienia. Czas pieczenia zależy oczywiście od piekarnika jaki posiadamy.
Jeszcze ciepłe ciasta obtaczamy ze wszystkich stron w cukrze pudrze. Zostawiamy do wystygnięcia.

A tak odpoczywał w noc sylwestrowa pewien kocur...


Komentarze

  1. jak ja dawno nie widziałam mojego ukochanego kotka;) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku kochana!

    OdpowiedzUsuń
  2. te ciasteczka bardzo mi się podobają.
    a Ty odpoczywaj dużo i dbaj o siebie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto orzechowe wg Ramsay'a robilam. Bylo pyszne. A te maslane ciasteczka strasznie kusza :))

    Jakie slodkie futro :)) Pozdrowienia od mojego rudzielca dla Twojego :))
    I wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Orzechowe wygląda zachęcająco!Zamarzyło mi się takie do porannej kawy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale przynajmniej było pysznie :D Teraz masz cały rok na spanie :D ja pewnie dopiero odeśpię jutro, bo mam wrażenie że Sylwester nadal trwa! :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty