Wieprzowina duszona w sosie barbecue
Kolejne danie z tych w stylu
"szybko, niedrogo i smakowicie". Mam nadzieję, że będzie odpowiadało
Małżonowi i Blondyneczce gdy je zaserwuję na dzisiejszy obiad.
Przepis zainspirowany jednym z wielu z Biblioteczki Poradnika Domowego.
4 kotlety ze schabu
po łyżce masła i oliwy z oliwek
po 1/2 łyżeczki cukru, imbiru i soli
odrobina czarnego pieprzu
sos:
3 łyżki pikantnego ketchupu
szczypta chili w proszku
2 łyżeczki cukru
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki sosu sojowego
2 posiekane ząbki czosnku
Mięso
rozbijamy tłuczkiem, obsypujemy mieszanką przypraw. Smażymy na
rozgrzanej oliwie z masłem. Powinny się lekko zrumienić z obu stron.
Mieszamy
składniki sosu. Z patelni zlewamy tłuszcz i wlewamy sos. Zagotowujemy,
przykrywamy pokrywką i dusimy mięso w sosie ok. 20-25 minut.
Podajemy z ryżem i mieszanka sałat z ulubionym dressingiem.
Idealne danie dla mojego Połówka;)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować - takie połączenie klasyki z nowoczesnością;-)
OdpowiedzUsuńszukałam tego przepisu i znalazłam u Ciebie!:) zapisuję do zakładek i wypróbuję z pewnością :) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sosy typu barbecue, więc na pewno by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńDonoszę, że wypróbowałam i bardzo nam smakowało:D Z ryżem curry i sałatką z kapusty pekińskiej-PALCE LIZAĆ;-)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakowało :) pozdrowionka.
OdpowiedzUsuń