Wieprzowina duszona w sosie barbecue

Kolejne danie z tych w stylu "szybko, niedrogo i smakowicie". Mam nadzieję, że będzie odpowiadało Małżonowi i Blondyneczce gdy je zaserwuję na dzisiejszy obiad. 
Przepis zainspirowany jednym z wielu z Biblioteczki Poradnika Domowego.


4 kotlety ze schabu
po łyżce masła i oliwy z oliwek
po 1/2 łyżeczki cukru, imbiru i soli
odrobina czarnego pieprzu
sos:
3 łyżki pikantnego ketchupu
szczypta chili w proszku
2 łyżeczki cukru
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki sosu sojowego
2 posiekane ząbki czosnku

Mięso rozbijamy tłuczkiem, obsypujemy mieszanką przypraw. Smażymy na rozgrzanej oliwie z masłem. Powinny się lekko zrumienić z obu stron.
Mieszamy składniki sosu. Z patelni zlewamy tłuszcz i wlewamy sos. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i dusimy mięso w sosie ok. 20-25 minut.
Podajemy z ryżem i mieszanka sałat z ulubionym dressingiem.

Komentarze

  1. Idealne danie dla mojego Połówka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować - takie połączenie klasyki z nowoczesnością;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. szukałam tego przepisu i znalazłam u Ciebie!:) zapisuję do zakładek i wypróbuję z pewnością :) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię sosy typu barbecue, więc na pewno by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Donoszę, że wypróbowałam i bardzo nam smakowało:D Z ryżem curry i sałatką z kapusty pekińskiej-PALCE LIZAĆ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się bardzo, że smakowało :) pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji