Zakręcona Rolada czy Zakręcony Chleb?
Dzisiaj leniwie ale nie do końca mija nam dzień. Byłam na badaniach a kiedy wróciłam postanowiłam po HandeMade-ować :) Powstały korale i kolczyki.
Potem zobaczyłam przepis na Zakręcony Chleb, na Just My Delicious, i nie mogłam się powstrzymać!!! zrobiłam wersję słodką, ciastową. Bardzo to smaczny, lekki wypiek, nienachalny w smaku. W sam raz z kawką na drugie śniadanie. Cytuję za Paulą.
1 łyżka cukru (u mnie pół szklanki)
300 g maślanki
500 g mąki pszennej
25 g oliwy
4 łyżki kakao
kilka łyżek dżemu
Drożdże,
cukier, maślankę, mąkę i oliwę łączymy ze sobą i wyrabiamy całość na sprężyste
ciasto.
Dzielimy je na dwie części. Do jednej partii wsypujemy kakao i bardzo dokładnie wyrabiamy.
Obie części stawiamy w cieple by podwoiły
objętość.
Gdy to nastąpi rozwałkowujemy osobno obie jego części. Na jasną część układamy ciemną i zwijamy w struclę. Ja między obie części włożyłam i rozsmarowałam kilka łyżek dżemu z żurawiny.
Przekładamy do
wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy w 200 st.C przez ok 30
minut.
widziałam, podziwiałam, że tak równo i pięknie zawinięty. Wyszedł Ci przepięknie, super pomysł z dżemem :) pozdrawiam xxx
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :) mniam :)
OdpowiedzUsuńale szybko działasz:))
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!! wpadnij po zaproszenie do zabawy :)
OdpowiedzUsuńWidać, że zajmujesz się robieniem hand made, wszystko Ci zgrabnie wychodzi, Wiewióro :))
OdpowiedzUsuń