Zakręcona Rolada czy Zakręcony Chleb?

Dzisiaj leniwie ale nie do końca mija nam dzień. Byłam na badaniach a kiedy wróciłam postanowiłam po HandeMade-ować :) Powstały korale i kolczyki.
Te pierwsze niebawem do kupienia w Sklepiku i na HandeMade
Potem zobaczyłam przepis na Zakręcony Chleb, na Just My Delicious, i nie mogłam się powstrzymać!!! zrobiłam wersję słodką, ciastową. Bardzo to smaczny, lekki wypiek, nienachalny w smaku. W sam raz z kawką na drugie śniadanie. Cytuję za Paulą.


40 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru (u mnie pół szklanki)
300 g maślanki
500 g mąki pszennej
25 g oliwy
4 łyżki kakao
kilka łyżek dżemu

Drożdże, cukier, maślankę, mąkę i oliwę łączymy ze sobą i wyrabiamy całość na sprężyste ciasto. 
Dzielimy je na dwie części. Do jednej partii wsypujemy kakao i bardzo dokładnie wyrabiamy. 
Obie części stawiamy w cieple by podwoiły objętość.
Gdy to nastąpi rozwałkowujemy osobno obie jego części. Na jasną część układamy ciemną i zwijamy w struclę. Ja między obie części włożyłam i rozsmarowałam kilka łyżek dżemu z żurawiny.
Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy w 200 st.C przez ok 30 minut.

Komentarze

  1. widziałam, podziwiałam, że tak równo i pięknie zawinięty. Wyszedł Ci przepięknie, super pomysł z dżemem :) pozdrawiam xxx

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam do mnie!! wpadnij po zaproszenie do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widać, że zajmujesz się robieniem hand made, wszystko Ci zgrabnie wychodzi, Wiewióro :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji