Babka drozdzowa z czarna porzeczka i marcepanem

To wspomnienie całkiem spontanicznie upieczonej babki. Po prostu w Boże Ciało prawie już wieczorową pora wszystkim zachciało się ciasta. Poszło w ruch moje ulubione ciasto drożdżowe i to co znalazłam w zamrażalniku czyli kawałek marcepanu i porzeczki :) robimy miejsce na kolejne, już tego roczne :)


Babka drożdżowa z czarna porzeczka i marcepanem

ciasto:
1,5 szkl. mąki
70 g cukru
20 g drożdży
75 g miękkiego masła (może być roślinne)
1 żółtko
1/2 szkl. letniego mleka
pół łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

po 50 g czarnych porzeczek i marcepanu, pokrojonego w kostkę

kruszonka:
po 40 g mąki, cukru i masła

Drożdże rozpuszczamy z cukrem w niewielkiej ilości ciepłego mleka. Odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
Do miski z zaczynem dodajemy pozostałe składniki ciasta. Ciasto wyrabiamy ręką lub mikserem, przykrywamy ściereczką i odstawić na 45-50 minut by wyrosło.
Zagniatamy składniki kruszonki i chłodzimy ją w lodówce.
Gdy ciasto urośnie na dno formy do babki z kominkiem wykruszamy połowę kruszonki, na to przekładamy połowę ciasta. Posypujemy marcepanem i porzeczkami.
Przykrywamy reszta ciasta i posypujemy pozostała kruszonką.
Babkę pieczemy ok 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st.C. Jeśli się zbyt rumieni okrywamy ja folią aluminiową. Studzimy po wyjęciu z formy.


Komentarze

  1. Mniam, pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna! Pomysły "nagłe" potrafią pozytywnie zaskoczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niespotykane połączenie ale wyobrażam sobie, że na 100% pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji