Kotlety z kaszy jaglanej i pieczonych burakow
To kolejna propozycja Córci wyszperana w książce "Kipi kasza". W oryginale kotleciki te znalazły się w bułce z mnóstwem pysznych dodatków. U nas pojawiły się jako alternatywa dla tradycyjnego mielonego w niedzielne popołudnie. Towarzyszyły im na talerzu młode ziemniaczki z koperkiem oraz fasolka szparagowa i pomidor. U nas w wersji lekko zmodyfikowanej.
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczonych burakow
2 duże buraki
1,5 szkl. kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
2 duże jajka
ząbek czosnku
sól, pieprz
listki tymianku
Buraki myjemy i owijamy folia aluminiową. Pieczemy ok 1 godziny w piecu nagrzanym do 200 st.C.
Gdy staną się miękkie wyjmujemy je i studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
W misce łączymy starte buraki z ugotowana kaszą, jajkiem ziołami i przyprawami oraz przeciśniętym czosnkiem.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Nakładamy łyżką porcje ciasta, formujemy dość płaskie i okrągłe placki. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.
Jeśli przy przewracaniu kotleciki nam się rozwalają dodajemy jeszcze jedno jajko.
Buraki to jedno z najpyszniejszych, ale i nie do końca docenianych warzyw. A ja uwielbiam! Barszcz ukraiński, chłodnik, pieczone buraki z kozim serem, botwinka, surówka z buraczków...a także podobne buraczane kotlety to wszystko to, co kocham! :)
OdpowiedzUsuńja również uwielbiam buraki! pod każda niemal postacią :)
UsuńWspaniałe te kotlety. Już od dłuższego czasu się zabieram za zrobienie takich, ale niestety jeszcze mi się nie udało. Muszę przyspieszyć tempo marzeń! :)
OdpowiedzUsuńpolecam bardzo!
UsuńOjoj musze koniecznie spróbować - buraki i kasza jaglana to moi ulubieńcy :)
OdpowiedzUsuńprzyznam, że to bardzo dobry zestaw :)
Usuńświetne kotleciki :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńFajne połączenie:) i ładny kolor mają:)
OdpowiedzUsuńa na dodatek są pyszne!
Usuń