Baklazany zapiekane z pomidorami

Podpatrzyłam u Anny, zjadł Małżon i ja z koleżankami. 
To przepis ze specjalną dedykacją dla pewnej wyjątkowej Asi...


Bakłażany zapiekane z pomidorami

500 g bakłażanów
2 puszki pomidorów krojonych
parmezan do podania
sól, pieprz, suszone oregano, cynamon
2 dojrzałe pomidory
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
masło klarowane do smażenia, lub oliwa

Na tłuszczu szklimy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy posiekany czosnek, dusimy, uważając by nie zbrązowiały.
Dodajemy pomidory z puszki.
Gotujemy całość, aż odparuje nadmiar płynu, czyli ok 15 minut.
Doprawiamy sos solą, pieprzem, oregano i cynamonem.
Bakłażany kroimy w plasterki ok 5 mm grubości.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni.
Na dno żaroodpornej formy wylewamy odrobinę sosu pomidorowego i rozsmarowujemy.
Układamy warstwami plastry bakłażana i sos. Ostatnią warstwę bakłażanów przykrywamy odrobiną sosu i plastrami pomidora.
Pieczemy pod przykryciem przez 40 minut. Ja na ostatnie 10 minut zdjęłam przykrycie.
Posypujemy parmezanem. Podajemy lekko przestudzone.


Komentarze

  1. Mmmmmmmmmusze zrobić :D
    Uwielbiam warzywne dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też :) oczywiście byli tacy, którzy dopytywali czy tam jest mięso, a przecież wcale być go nie musi... :)

      Usuń
  2. Ojacie, coś w moim guście bardzo, ostatnio popylałam ratatuj na bakłażanie, popyliłam niemal całą patelnię ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jestem wielbicielką bakłażanów... ale to danie wygląda tak smakowicie, że nie wiem czy bym się nie skusiła:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji