Domowe paluszki rybne czyli Srodowe Rybki odc.57
Robiłam już kilka razy paluszki rybne w domu. Niestety zazwyczaj wymagały sporo wysiłku.
W ubiegły weekend powstały, wg przepisu z czerwcowej KUCHNI, paluszki szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne :) polecam także tym na diecie bardziej lekkostrawnej.
Domowe paluszki rybne
oliwa do wysmarowania formy
40 g mąki pszennej
70 g płatków kukurydzianych
2 łyżki posiekanego koperku
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
2 jajka, rozbełtane
450 g filetów z dorsza, bez skóry
Nagrzewamy piekarnik do 230 st.C.
Blaszkę wykładamy papierem i smarujemy oliwą.
W osobnych miseczkach umieszczamy mąkę, jajka i zmiażdżone lub zblendowane płatki kukurydziane. Płatki mieszamy z koperkiem, solą i pieprzem.
Rybę kroimy w grube paski i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Każdy kawałek obtaczamy najpierw w mące, potem zanurzamy w jaju a na końcu obtaczamy płatkami. Kawałki ryby układamy na blasze.
Całość pieczemy ok 12 minut by stały się chrupiące ale ryba nie przesuszyła się.
Do tych paluszków idealnie pasuje sos tzatziki i świeży pomidor z oliwą.
Muszę wypróbować, wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńpolecam!
Usuńsmakowite :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDomowe są najpyszniejsze!
OdpowiedzUsuńRyba na taki gorący czas jest idealnym daniem.
my ze sklepu nie jemy w ogóle :)
Usuń