Kotlety wolowo-jaglane (Kebabcze) czyli Niedzielne Mielenie doc.31
Robiąc te kotleciki miałam wiele wątpliwości i wieszczyłam powyskubywane morele i powypluwaną kaszę... a tymczasem dzieci nawet słowa nie powiedziały, jadły je dwa dni pod rząd.
Lekko pikantne, nie za suche, pełne smaku kotleciki. U mnie nie na patykach choć w oryginale własnie powinny na nich tkwić.
Przepis podpatrzony w "Kipi Kasza", zmodyfikowałam według rodzinnych upodobań.
Kotlety wolowo-jaglane (Kebabcze)
600 g mielonej wołowiny
1 szkl. ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
10 suszonych moreli (namoczonych we wrzątku)
1 cebula
1 ząbek czosnku
olej
po pół łyżeczki kurkumy, mielonego imbiru, słodkiej papryki, cynamonu
1 duże jajko
do podania u mnie mizeria z koperkiem i pieczone buraki z tymiankiem
Morele kroimy w kosteczkę.
Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju.
Morele i cebule dorzucamy razem z kaszą do mięsa. Przyprawiamy, dodajemy jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Formujemy podłużne kotleciki i smażymy je ok 4 minut z każdej strony.
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńdzieki :)
UsuńGenialne, zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńsa naprawdę pyszne! polecam :)
UsuńMorele to chyba taki smakowy twist w tych kotletach, co? Robię kotlety z panierką z płatków jaglanych, muszę więc spróbować i Twojej wersji z kaszą i owocami. Talerz wypełniony tymi smakołykami wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńprzyznam, że to bardzo smaczne połączenie! polecam cały zestaw :)
UsuńŚwietne ... marzy mi się ta książka:)
OdpowiedzUsuńkup koniecznie, można ja nabyć taniej w dyskontach :)
UsuńWłaśnie je zrobiłem, są interesujące, mizeria na pewno będzie pasowała. Chwilami dominuje u mnie imbir ale czuć też słodką morelę i inne smaki także chyba jest OK :) W moim przypadku zostały upieczone- żona obecnie karmi także staram się unikać smażenia. Z proporcji jak w przepisie wyszło mi 18 kotletów :) zrobiłem je w kształcie zwykłego mielonego.
OdpowiedzUsuń:) bardzo cieszę się, że skorzystał pan z przepisu i, że kotleciki się udały!!! dziękuję też za komentarz i życzę wszystkiego smacznego :)
Usuń