Szparagi na masle z jajkiem i chipsami z szynki

W tym sezonie szparagowym niewiele do tej pory szparagów zjadłam. Cały czas nie mogę uwierzyć, że już środek czerwca, tak ten czas leci szybko...
Przyszła jednak pora na kulinarne ekscesy pod znakiem tegoż warzywa i zapraszam dzisiaj na szybki, lekki obiad  lub troszkę cięższe śniadanie w sam raz na taki upalny dzień.




Szparagi na masle z jajkiem i chipsami z szynki

5 zielonych szparagów
jajko
plasterek szynki parmeńskiej
2 łyżeczki masła
sól
pieprz
ew. parmezan do posypania

Szparagi myjemy i pozbawiamy stwardniałych końców (odłamujemy je) i łusek (zdejmujemy nożykiem).
Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Wbijamy jajko. Smażymy je tak jak lubimy (ja wolę całkowicie ścięte).
Na tej samej lub na drugiej patelni rozpuszczamy kolejną łyżeczkę masła. Układamy szparagi i smażymy je na średnim ogniu ok 2 minut z każdej strony.
Smażyć szparagi i jajko możemy razem na dużej patelni. Ja smażyłam oddzielnie bo jajko wymagało dłuższego czasu smażenia.
Na kolejnej patelni bez tłuszczu przygotowujemy chipsy. Układamy kawałki szynki i rumienimy z każdej strony.

Na talerzu układamy gotowe szparagi, na nich jajko i chipsy. Całość solimy i pieprzymy, możemy tez posypać parmezanem.


Komentarze

  1. Superrrrr!
    Kocham szparagowe śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja bardziej obiad ale szparagi sa pyszne to fakt!

      Usuń
  2. Ja własnie tez dopiero kupiłam pierwsze w tym roku szparagi w czwartek:) i zrobiłam z sosem holenderskim:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi w tym roku szparagi jakoś nie pochodzą .... praktycznie przerobiłam 1 pęczek ... a w zeszłym roku się nimi zachwycałam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji