Mloda kapusta z nutka orientu, w pomidorach
Kapusta to bardzo wartościowe warzywo i łatwe w przechowywaniu, o tym wiecie z pewnością. Można ją przygotowywać na milion sposobów. Nie od dziś też wiadomo, ze idealnie komponuje się z pomidorami, pasuje do mięs ale i w daniach wege sprawdza się równie dobrze. Mi bardzo smakuje z orientalnymi przyprawami oraz z naszym polskim kminkiem, a najbardziej lubię tę młodą w surówkach!
Tym razem postanowiłam zrobić z niej warzywny gulasz. Małżon dostał go do pracy w towarzystwie usmażonej kiełbaski.
Mloda kapusta z nutka orientu, w pomidorach
pół główki młodej kapusty, poszatkowanej
2 marchewki, pokrojone w plasterki
mała cebulka, pokrojona w piórka
ząbek czosnku, posiekany
łyżka oleju
po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry i kminu rzymskiego
sól, pieprz
puszka krojonych pomidorów lub 3 pomidory świeże, bez skórki i nasion, pokrojone
do smaku cukier i ocet balsamiczny
ew. plasterki podsmażonej kiełbasy
Na patelni rozgrzewamy olej.
Na patelnię wrzucamy marchew, cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty, doprawiamy je kminem i kolendrą, solą oraz pieprzem.
Dorzucamy poszatkowaną kapustę, mieszamy kilka chwil. Dorzucamy pomidory, podlewamy wodą (ok. pół szklanki), mieszamy i duśmy ok 20 minut by warzywa zmiękły.
Na koniec dosmaczamy wszystko cukrem i octem, ew dosalamy czy też dorzucamy kiełbaskę zrumieniona na patelni.
Przepis bardzo mi się podoba i na pewno wypróbuję tylko zrezygnuje z kiełbasy ;) Często robię zupę z podobnych składników ;)
OdpowiedzUsuńo to ciekawe! ja może też kapuściana zupkę popełnię?
UsuńNo jak babcie kocham! Zniewalasz mnie w tym tygodniu przepisami!!! Zaraz popędzę do kuchni, a zastanawiałam się, co mam na jutro ugotować i co zrobić z resztką kapusty! Dzięki!
OdpowiedzUsuńjm
hehe :) a to nie koniec!
UsuńBoziu! Mąż uwielbia to danie. Ja noga nie umiem-dzięki Tobie się postaram "naumieć".
OdpowiedzUsuńAle się chłopak zdziwi!
Dziękuję!
mam nadzieje, że mężowi będzie smakowało! pozdrawiam :)
UsuńZ młodą kapustą mam zawsze problem. Jakoś tak...nie lubię. Może Twój przepis to odczaruje?
OdpowiedzUsuńja mam różnie i nie każda mi smakuje :) ale np w gołąbkach w pomidorowym sosie zawsze :)
UsuńBardzo ciekawa propozycja kapustki młodej:-) Skorzystam na pewno z przepisu:-)
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo!
UsuńW takiej wersji młodej kapusty jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuń