Mloda kapusta z nutka orientu, w pomidorach

Kapusta to bardzo wartościowe warzywo i łatwe w przechowywaniu, o tym wiecie z pewnością. Można ją przygotowywać na milion sposobów. Nie od dziś też wiadomo, ze idealnie komponuje się z pomidorami, pasuje do mięs ale i w daniach wege sprawdza się równie dobrze. Mi bardzo smakuje z orientalnymi przyprawami oraz z naszym polskim kminkiem, a najbardziej lubię tę młodą w surówkach!
Tym razem postanowiłam zrobić z niej warzywny gulasz. Małżon dostał go do pracy w towarzystwie usmażonej kiełbaski.



Mloda kapusta z nutka orientu, w pomidorach

pół główki młodej kapusty, poszatkowanej
2 marchewki, pokrojone w plasterki
mała cebulka, pokrojona w piórka
ząbek czosnku, posiekany
łyżka oleju
po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry i kminu rzymskiego
sól, pieprz
puszka krojonych pomidorów lub 3 pomidory świeże, bez skórki i nasion, pokrojone
do smaku cukier i ocet balsamiczny
ew. plasterki podsmażonej kiełbasy

Na patelni rozgrzewamy olej. 
Na patelnię wrzucamy marchew, cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty, doprawiamy je kminem i kolendrą, solą oraz pieprzem.
Dorzucamy poszatkowaną kapustę, mieszamy kilka chwil. Dorzucamy pomidory, podlewamy wodą (ok. pół szklanki), mieszamy i duśmy ok 20 minut by warzywa zmiękły.
Na koniec dosmaczamy wszystko cukrem i octem, ew dosalamy czy też dorzucamy kiełbaskę zrumieniona na patelni.


Komentarze

  1. Przepis bardzo mi się podoba i na pewno wypróbuję tylko zrezygnuje z kiełbasy ;) Często robię zupę z podobnych składników ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o to ciekawe! ja może też kapuściana zupkę popełnię?

      Usuń
  2. No jak babcie kocham! Zniewalasz mnie w tym tygodniu przepisami!!! Zaraz popędzę do kuchni, a zastanawiałam się, co mam na jutro ugotować i co zrobić z resztką kapusty! Dzięki!
    jm

    OdpowiedzUsuń
  3. Boziu! Mąż uwielbia to danie. Ja noga nie umiem-dzięki Tobie się postaram "naumieć".
    Ale się chłopak zdziwi!
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieje, że mężowi będzie smakowało! pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Z młodą kapustą mam zawsze problem. Jakoś tak...nie lubię. Może Twój przepis to odczaruje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mam różnie i nie każda mi smakuje :) ale np w gołąbkach w pomidorowym sosie zawsze :)

      Usuń
  5. Bardzo ciekawa propozycja kapustki młodej:-) Skorzystam na pewno z przepisu:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. W takiej wersji młodej kapusty jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty