Babka cytrynowa czyli Slodki Czwartek, Maly Lakomcuch w kuchni i poWeekendowe Lakocie w jednym

Ta babka jest niezwykła z kilku powodów. 
Po pierwsze smakuje wybornie z kawą czy też herbatą, choć w tym wypadku ja wybieram ten pierwszy napój.
Po drugie jest prosta w przygotowaniu. W niedzielne popołudnie, nim Córcia dostała gorączki, przygotowałam ja razem z nią, tzn głównie ona przygotowywała. Prosty przepis zarówno jeśli chodzi o przeczytanie jak i wykonanie. 
Po trzecie długo zachowuje świeżość i nęci cytrynowym zapachem.
Po czwarte to idealny wypiek na śniadanie i na deser, w tygodniu i w weekend, dla całej rodziny!
Receptura pochodzi z książki Donny Hay "szybko, świeżo, prosto".


Babka cytrynowa

2 jajka
180 ml oleju
1 łyżka skórki otartej z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
280 g jogurtu greckiego
300 g drobnego cukru (u mnie pól na pół trzcinowy i zwykły)
300 g maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
120 g cukru pudru
60 ml soku z cytryny


Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
W misce mieszamy jajka z olejem, skórką, sokiem, jogurtem i cukrem.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy na gładką masę.
Przekładamy do natłuszczonej formy z kominkiem i pieczemy ok 40 minut. Wbity patyczek powinien być suchy.
Ciasto wyjmujemy i studzimy.
Ucieramy lukier z podanych składników i lukrujemy nim babkę.


Komentarze

  1. W sobote z moim zuchem robilam cos podobnego ale inne proporcje i wyszedl zakalec wiec kto wie czy dzis nie zrobimy wh tego przepisu😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam! ja nawet zmniejszyłam ilość proszku bo w oryginale były aż 3 łyżeczki, więc zakalca być ni powinno :)

      Usuń
  2. Ślinka cieknie. Szkoda że mam uszkodzony piekarnik :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, znam ten ból! na szczęście mam już sprawny.

      Usuń
  3. Jeeeeeeju, jak ta baba wygląda! Schrupałabym przez monitor, gdyby można było...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło mi bardzo! pozdrawiam cieplutko Kózko!

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. my wszyscy na szczęście więc nawet nie czerstwieją :)

      Usuń
  5. Jogurtowa babeczka musi byc pyszna .... a dodatkowo jeśli przygotowana przez dziecię to podwójnie smakowita:)

    OdpowiedzUsuń
  6. nawet sie formy do baby dorobilam :D trzeba bedzie wyprobowac ^^

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty