Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem czyli poWeekendowe Lakocie odc.90

Przepis wybrany przez Córcię, jako pierwszy, z książki "What Katie Ate. Weekend Katie".
My go sobie trochę uprościłyśmy kupując gotowe ciasto francuskie.
Ciastka robi się dzięki temu szybko i spokojnie dziecko może pomagać mamie albo nawet spróbować zrobić ciastka samemu.
 Ja robiłam razem z Córcią, przekładanie ciastek na blachę wymagało trochę wprawy.
Ciastka są chrupiące i pełne smaku, nam trochę wypłynął miód ale smakowicie się przypiekł i wcale to nie przeszkodziło w konsumpcji :)


Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem

na jedno opakowanie kupnego ciasta francuskiego:
75 g miodu
1/4 łyżeczki imbiru mielonego
niecała łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub nasionka z laski wanilii
75 g migdałów, uprażonych i grubo posiekanych (u mnie blenderem)
1 duże lub 2 małe jabłka, obrane i bez gniazd nasiennych, pokrojone w mała kostkę, skropionych cytryną
łyżka soku z cytryny do polania obranego jabłka
żółtko wymieszane z odrobina mleka do posmarowania
płatki migdałowe do posypania

Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Blachę wyściełamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozkładamy na blacie podsypanym lekko mąką, Rozwałkowujemy bo otrzymać prostokąt 30 na 40 cm lub o podobnej powierzchni.
W miseczce mieszamy miód, imbir, cynamon, wanilię. Rozprowadzamy masę na cieście zostawiając 3 cm wzdłuż dłuższego boku ciasta.
Całość posypujemy jabłkami i migdałami, i dość ciasno zwijamy tak by otrzymać roladę. Kroimy ją na ok 10-12 plastrów (każdy powinien mieć 2 cm grubości).
Ciastka delikatnie przekładamy na blachę zachowując ok 2 cm odległości między nimi.
Smarujemy ciastka żółtkiem, skrapiamy miodem i posypujemy migdałowymi płatkami.
Pieczemy ok 20 minut by się stały się złote.



Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Popularne posty