Ratatouille i szarlotka dla Małżona.

Wszystko co zamierzone zostało wczoraj wykonane. Przepłaciłam to niesamowitym zmęczeniem  i niewyspaniem ale się opłaciło. Ciasta wyszły pyszne podobnie jak ratatuja. Ta ostatnia zyskała popularność dzięki kreskówce ale u mnie gości już od wielu lat. Co roku jesienią nie mogę doczekać się tanich papryk i cukinii, i robię garnek aromatycznych warzyw.

RATATOUILLE

1 spory bakłażan
3 małe cukinie
czerwona, pomarańczowa i zielona papryka
4 średnie pomidory - ok.40 dag
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, bazylia (suszona lub świeża)
oliwa do smażenia

Bakłażana kroimy w pół plastry grubości ok. 1 cm, cukinię w plasterki podobnej grubości. Solimy je i odstawiamy na pół godziny. Następnie wycieramy ściereczką. Pomidory sparzamy i kroimy w grubą kostkę. Z papryk wycinamy gniazda nasienne i tniemy warzywo w sporą kostkę. Cebulę piórkujemy, a czosnek siekamy drobniutko.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy czosnek i cebulę żeby się zeszkliły i przekładamy do rondla. Dolewamy na patelnie tłuszcz i obsmażamy na nim bakłażana i cukinię tak żeby były rumiane. Przekładamy je do rondla z cebulą. Dodajemy pomidory i paprykę, solimy, pieprzymy i posypujemy bazylią. Dusimy pod przykryciem ok. godziny. Podajemy z bułką.


SZARLOTKA NA CIEŚCIE UCIERANYM Z KRUSZONKĄ

ciasto:
50 g masła
60 g cukru
1 jajko
80 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

nałożenie:
2 kwaśne jabłka

kruszonka:
60 g mąki pszennej
szczypta cynamonu
50 g cukru
50 g masła (rozpuszczonego i wystudzonego)

Z podanych składników ucieramy ciasto, łącząc po kolei masło z cukrem, jajami oraz mąką z proszkiem. Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy masłem i nakładamy na nią przygotowane ciasto.
Jabłka obieramy i kroimy w słupki. Układamy na cieście.
Z mąki, cukru i rozpuszczonego masła oraz cynamonu ucieramy kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Ciasto pieczemy ok. 40 min w 170 st.C.

Komentarze

  1. a ja chcialabym zjesc i jedno i drugie, warzywka na pewno sa smaczne, a szarlotka tak mnie kusi, mniam...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. na taką szarlotkę to z chęcią bym się skusiła nawet na noc :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty