Pikantny kurczak z kapustą pekińską i makaronem

Jest to jedno z TYCH dań. Szybkie, smakowite i często zachowuje się niczym bumerang czyli powraca na nasz stół. Wersji też miało kilka. Dzisiaj kurczak w towarzystwie kapusty pekińskiej i makaronowej mieszanki czyli tego co miałam w szafce. 
Można również użyć makaronu sojowego lub ryżowego oraz dodać grzyby mun.


2 piersi z kurczaka
250 g makaronu jajecznego
mała cebula pokrojona w piórka
niewielki ząbek czosnku
mała kapusta pekińska pokrojona w paski
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz, szczypta chili w proszku
kropelka sosu chili

Mięso kroimy w sporą kostkę. Mieszamy z sosem sojowym, chili, solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zostawiamy na pół godziny.
Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i smażymy do zrumienienia. W tym samym czasie makaron gotujemy do miękkości, odcedzamy.
Do mięsa dodajemy cebulę i kapustę. Mieszamy energicznie, wkładamy makaron i chwile podgrzewamy, aż kapusta zmięknie. Doprawiamy sosem chili i ew. sosem sojowym. Podajemy na ciepło.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty