Miał być Murzynek, będą Grillowane burgery i Surówka młodzieżówka

W planach miałam wypiek ciasta ale nie byłam w stanie. Zmęczona jestem i nie wyspana i jeszcze ta pogoda! upał i duchota, całkiem nie dla mnie. Możecie nie wierzyć ale wstałam dzisiaj o 4ej żeby piec chleb dla jm.
Za to mam całkiem niezłą satysfakcje z tego co upiekłam a także tego co robimy od zeszłego tygodnia w ogrodzie. Sadzimy straszną masę roślin. Mamy wolną rękę i obsadzamy po swojemu. W tym roku zapraszam do obejrzenia całkiem innego oblicza kolekcji dalii ogrodu botanicznego :)

Wczoraj u teściów robiłam burgery na grillu. Zapraszam na niezwykłe zwykłe danie w towarzystwie mojej ulubionej surówki. Niestety sezonowej gdyż z młodziutkich warzyw. Oto małe przypomnienie z ubiegłych wakacji.



WAKACYJNE BURGERY

800 g wieprzowiny do zmielenia np. od szynki
1 szalotka
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki musztardy angielskiej lub innej bardzo ostrej
po 1 łyżeczce kminu rzymskiego i kolendry
łyżeczka soli i pieprz do smaku
8 bułek
pomidor, szalotka i ogórek pokrojone w plasterki
ketchup i musztarda jeśli ktoś lubi

Mięso mielimy razem z szalotką. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy musztardę, jajko, bułkę i utłuczone w moździerzu (lub zmielone w młynku) przyprawy.
Wszystko zagniatamy na gładką masę. Formujemy z niej 8-10 płaskich kotletów wielkości dłoni układamy na talerzu i chłodzimy w lodówce.
Na rozgrzanym grillu pieczemy kotlety, obracając co jakiś czas, aż do zrumienienia. Trwa to ok. pół godziny.
Gdy kotlety są już prawie gotowe podpiekamy z obu stron, chwil kilka, przekrojone bułki. Każdą bułkę smarujemy ketchupem i musztardą, nakładamy kotleta i warzywa lub podajemy kotlety w bułkach w towarzystwie surówki...

SURÓWKA MŁODZIEŻÓWKA

1/2 główki młodej białej kapusty
2 młode marchewki
1/2 jabłka deserowego, tym razem Ligol
1/2 cebulki szalotki
sól, pieprz i cukier do smaku (po szczypcie)
łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego
łyżka majonezu bez konserwantów

Kapustę drobniutko szatkujemy i myjemy na sicie. Marchewkę i jabłko razem ze skórką ścieramy na grubej tarce. Cebulkę drobno siekamy.
Warzywa mieszamy w misce razem z przyprawami. Zostawiamy by puściły sok. Po ok. 15 minutach dodajemy majonez i śmietanę a surówka jest gotowa do jedzenia. 

Komentarze

  1. Moja córka uwielbia burgery i przepis zabieram ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo spodobała mi się nazwa Twojej surówki :):):) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiadają się pysznie. Na pewno wypróbuję. Teraz przymierzam się do Twojego (a w zasadzie Twojej mamy) ciasta drożdżowego. tego, które długo wyrasta. Pozdrawiam cieplutko, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  4. ale bym zjadla taka bule:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Porządne burgery. Też bym zrobił z wieprzowiny, polska wołowina się nie nadaje niestety (nie hodujemy ras mięsnych).

    OdpowiedzUsuń
  6. wszystko wygląda bardzo zachęcająco, spróbuję wykorzystać Twój przepis, na surówkę to nawet dzisiaj ;) dzięki

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale wakacyjny klimat :D a po takim burgerze rozmowy na łące do nocy (i oby nie było komarów!!!)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aleex ciasto polecam i to bardzo. Daj znać czy smakowało.
    Jadalnepijalne faktycznie dobrą wołowinę, taką, która nie byłaby przerośnięta, ciężko kupić a tym samym burgery na grilla lepsze z wieprza :)
    Pozdrawiam wszystkich

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie burgery (dodaję jeszcze sałatę lodową) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji